Бранцю Кремля Джемілю Гафарову не надають меддопомогу – Денісова

10:40 28.01.2022

Незаконно утримуваному в слідчому ізоляторі Ростова-на-Дону кримському татарину Джемілю Гафарову не надається медична допомога.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денiсова повідомила в Телеграмі.

«Стан здоров’я 59-річного кримського татарина, фігуранта «другої сімферопольської групи» у так званій справі «Хізб ут-Тахрір» Джеміля Гафарова суттєво погіршився. Йому важко відвідувати судові засідання, які його виснажують та вимагають більше часу на відновлення», – написала вона.

За словами Денісової, у Гафарова загострилася ниркова хвороба, його турбують постійні судоми в ногах, сильний біль у серці та різкі стрибки тиску.

Керівництво СІЗО-5 Ростова-на-Дону, де чоловік утримується, за даними Денісової, ігнорує звернення політв'язня та не надає жодної медичної допомоги, а будь-які письмові звернення щодо планового огляду та забезпечення ліками залишаються без реагування.

«У листопаді 2021 року захист домігся, аби у Джеміля Гафарова взяли аналізи, результати яких до цього часу йому не повідомили попри численні звернення», – зауважила омбудсман.

Вона наголосила, що своїми незаконними діями керівництво слідчого ізолятора порушило права кримського татарина на життя, охорону здоров’я та медичну допомогу, які закріплені статтею 2 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також пунктом 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН.

Денісова звернулася до уповноваженої з прав людини в Російській Федерації Тетяни Москалькової з вимогою терміново вжити заходи щодо відновлення прав громадянина України, зокрема невідкладно провести повне медичне обстеження з подальшим призначенням відповідного лікування.

Також закликала міжнародну спільноту звернути увагу на порушення прав незаконно утримуваного Гафарова, продовжити діяльність, спрямовану на захист прав усіх бранців Кремля та посилити тиск на країну-окупанта, аби змусити припинити порушення норм міжнародного права та негайно їх звільнити.

Як повідомлялося, 59-річний Джеміль Гафаров з 27 березня 2019 року перебуває в СІЗО Ростова-на-Дону за підозрою у «тероризмі». Йому інкримінують участь у партії «Хізб ут-Тахрір», забороненій в Росії та окупованому нею Криму.

Гафаров має інвалідність другої групи, але в умовах СІЗО йому не продовжують цей статус. У медпункті відсутня довідка про його інвалідність та будь-які документи про перебування у Федеральному казенному лікувально-профілактичному закладі «Міжобласна туберкульозна лікарня №19», куди він був екстрено поміщений у червні поточного року.

Ще на цю тему