ПАРЄ схвалила резолюцію про зникнення людей в ОРДЛО і Криму із закликом до санкцій

21:00 27.01.2022

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила в четвер резолюцію про припинення насильницьких зникнень на території держав Ради Європи, яка містить правки української делегації щодо відповідних інцидентів в окупованих Криму та окремих районах Донецької та Луганської областей.

Про це повідомила глава української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева у Facebook, пише «Європейська правда».

За резолюцію свої голоси віддали 70 делегатів.

Мезенцева зазначила, що це особливо важливе рішення для України, адже з початку окупації Криму там було задокументовано 43 випадки насильницьких зникнень. 

Правозахисники також мають інформацію, що на непідконтрольній Києву території ОРДЛО безвісти зникли 479 осіб, на підконтрольній – 723 особи, на території, підконтрольність якої не визначено, – 329 осіб, а під час бойових дій - 31 особа.

Українська делегація подала 6 правок, які були усі попередньо схвалені комітетом більшістю голосів і підтримані такою ж більшістю в залі. 

За словами члена української делегації Євгенії Кравчук («Слуга народу»), базово доповідач згадував у резолюції випадки лише кількох країн (Білорусь, держави Південного Кавказу). Українська делегація своїми правками додала у текст тимчасово окуповані території України.

Одна із затверджених правок української делегації стосується заклику до держав-членів Ради Європи ввести санкції проти державних органів, підконтрольних державі груп та осіб, причетних до справ про насильницьке зникнення на території держав-членів Ради Європи, або які перешкоджають ефективному розслідуванню таких випадків.

Ще на цю тему