Влада Криму подасть позов про «збитки від водної блокади» до трьох українських юридичних осіб

18:20 27.01.2022

Підконтрольна Росії влада Криму подасть позов до трьох українських юридичних осіб за «збитки від водної блокади». Про це повідомив голова комітету із законодавства російського парламенту Криму Сергій Трофімов.

«В Арбітражний суд Республіки Крим буде подано позов до трьох юридичних осіб, які представляють державу Україна. Це міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, державне агентство водних ресурсів України та управління Північно-Кримського каналу», – цитує Трофімова російське державне інформаційне агентство ТАСС.

При цьому Трофімов повідомив, що в рамках «слідства» у списку «обвинувачених» також можуть з'явитися чинні українські чиновники.

«Якщо ми говоримо про гучні прізвища, то у нас зараз більш-менш остаточний список. Не виключено, звісно, що з'являться якісь нові персонажі, які були у тіні, а зараз обіймають ту чи іншу посаду. Потенційно це може бути», – сказав Трофімов.

Нагадаємо, що 26 січня перший віцеспікер російського парламенту Криму Юхим Фікс анонсував подання першого позову до Києва про «збитки від водної блокади Криму» до Арбітражного суду Криму до кінця лютого 2022 року.

У серпні 2021 року російський Слідчий комітет порушив кримінальну справу стосовно «невстановлених осіб» за «водну блокаду Криму» за статтею 358 Кримінального кодексу України (Екоцид).

Спікер підконтрольного Росії парламенту Криму Володимир Константинов вважає, що у справі російського Слідкому з «водної блокади» півострова мають бути зазначені конкретні особи, причетні до перекриття Північно-Кримського каналу.

У липні 2021 року Генеральна прокуратура Росії звернулася до Європейського суду з прав людини зі скаргою на Україну, зокрема за «водну блокаду» Криму. Пізніше стало відомо, що ЄСПЛ відхилив запит Росії щодо застосування тимчасових заходів у рамках міждержавної скарги на Україну стосовно вимоги припинити блокування надходження прісної води в Крим та обмеження прав національних і мовних меншин.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю Радіо Свобода заявляв, що відновлення подачі дніпровської води в Крим через канал можливе лише після його деокупації.

Моніторингова місія ООН в Україні наполягає на тому, що з огляду на анексію Кримського півострова «Росія несе основну відповідальність за забезпечення доступу до води захищеним особам у Криму».

Ще на цю тему