Дві хвилі репресій: у Криму затримали в 2021 році рекордну кількість учасників мирних зібрань

19:00 27.01.2022

У тимчасово окупованому Криму в 2021 році було зафіксовано 255 випадків затримань активістів за участь у мирних зборах. Загальний обсяг штрафів за участь у них становив 957 тис. рублів (344 905 грн).

Про це на брифінгу в Укрінформі повідомив аналітик Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов.

«КПГ зафіксувала 255 випадків затримань під час мирних зборів у Криму. Це дуже велика цифра, порівняно з попередніми роками», – повідомив Сєдов.

За його словами, із загальної кількості затримань у Криму 24 були пов'язані із кримінальним переслідуванням, 26 затримань фактично були викраденням людей без пред'явлення їм конкретних звинувачень. Ще 205 затримань відбувалися з пред'явленням звинувачення за адміністративними статтями, серед яких 164 – щодо учасників мирних зборів, які масово проходили з вересня по листопад 2021 року.

Як зазначив аналітик, у Криму було два сплески затримань за участь у мирних зборах. Перший був зафіксований у січні 2021 року, коли було затримано 36 учасників акцій на підтримку опозиційного російського політика Навального. Тоді, за словами Сєдова, щодо кримчан було оформлено адміністративні арешти та накладено штрафи, загальна сума яких склала близько 150 тис. рублів.

«Другий сплеск був із вересня по листопад, коли почалися масові збори кримських татар на підтримку своїх політичних ув'язнених, і ці 164 затримання пов'язані саме з цими подіями», - зазначив Сєдов.

Він повідомив, що з вересня по листопад 2021 року окупаційною владою було розіслано 36 попереджень про неприпустимість проведення активістами мирних зборів, оформлено близько 120 рішень про адміністративні покарання за участь у мирних зборах, а також прийнято 67 рішень про штрафи на суму 957 тис. рублів, за нібито порушення правил громадського порядку.

Крім того, додав аналітик, «судами» Криму було прийнято 37 рішень про адміністративний арешт на терміни від 1 до 14 діб, а також 13 постанов - про примусові роботи.

Ще на цю тему