Окупанти у Криму тримають у неволі щонайменше 116 людей за політичними чи релігійними мотивами – правозахисники

11:40 27.01.2022

Наприкінці 2021 року в місцях несвободи в рамках «кримських» кримінальних справ продовжує перебувати щонайменше 116 осіб, позбавлених волі з політичних або релігійних мотивів.

Про це йдеться у дослідженні Кримської правозахисної групи «Огляд ситуації з дотриманням прав людини й норм міжнародного гуманітарного права у Криму за 2021 рік», пише Центр журналістських розслідувань.

«Також 9 людей перебувають під домашнім арештом, та ще 4 особи вірогідно позбавлені волі також через політичні мотиви. Протягом 2021 року жодних звільнень за участю кримських політичних в’язнів не відбувалося.

В цілому, можна констатувати, що 2021 рік став ще одним роком масштабних та системних порушень прав людини, а кількість політичних в’язнів постійно зростає», – йдеться у повідомленні.

Кримська правозахисна група зафіксувала, що у минулому році було позбавлено волі щонайменше 21 громадянин України:

  • 12 осіб у «справі кримських мусульман»;
  • 2 осіб за звинуваченням у причетності до «Свідків Єгови»;
  • 7 осіб за звинуваченням у підготовці диверсій, зберіганні зброї та шпигунстві на користь України, включаючи журналіста Владислава Єсипенка та 3 осіб по «справі Нарімана Джеляла».

У 2021 році було ухвалено 21 вирок, пов’язаний з позбавленням волі за політично умотивованими справами.

КПГ задокументувала 49 рішень «судів» про взяття під варту чи продовження термінів тримання під вартою, ухвалених у 2021 році в окупованому Криму в межах політично умотивованого переслідування.

Частина в’язнів була незаконно вивезена на територію РФ, де такі рішення ухвалювалися російськими судами.

У 2021 році в судах РФ КПГ зафіксувала 121 рішення про тримання під вартою за політично умотивованими справами.

Таким чином, усього КПГ у 2021 році зафіксувала 170 рішень про тримання під вартою в рамцях таких справ, ухвалених щодо 61 мешканця Криму.
 

Ще на цю тему