У Криму Сімферопольська та Камиш-Бурунська ТЕЦ призупинили генерацію електроенергії

10:39 24.01.2022

В окупованому Криму щонайменше на рік Сімферопольська ТЕЦ припинила генерувати електроенергію повністю, а Камиш-Бурунська у Керчі – на 50 %.

Про це повідомляє російське Акціонерне товариство «Крымтеплоэлектроцентраль» («КрымТЭЦ»).

Рішення про зупинення виробництва електричної енергії керівництво компанії прийняло у зв’язку з тим, що після припинення дії режиму вимушеної генерації її виробництво на двох ТЕЦ стало збитковим. У компанії запевняють, що зупинка генерації електроенергії не вплине на подачу тепла для населення. Нібито саме через це робота ТЕЦ у Керчі не була зупинена повністю.

«Ми зазнаємо серйозних збитків, але без тепла людей залишити не можемо. Через повну бездіяльність колишніх керівників міста протягом останніх п’яти років, у міста немає жодних альтернативних джерел теплопостачання», – пояснив генеральний директор АТ «КрымТЭЦ» Тарас Цілий (у російських документах – Целый).

За його інформацією, обладнання Сімферопольської ТЕЦ дозволяє призупинити генерацію електричної енергії без шкоди тепловій генерації.

Росія у 2016 році надала кримським ТЕЦ спеціальний статус об’єктів вимушеної генерації. За вироблену енергію вони отримували більше грошей, ніж російські ТЕЦ. Термін статусу спливав наприкінці 2021 року.

Кримські теплоелектроцентралі– старі генераторні потужності. Каміш-Бурунська ТЕЦ була зведена у 1930-х роках, Сімферопольська – у 1950-х. ТЕЦ Сакські теплові мережі було модернізовано у 2019 році за 14 мільярдів рублів. Ці станції входять до структури акціонерного товариства «КримТЕЦ». 

У травні 2020 року товариство вже оголошувало тендер на модернізацію Сімферопольської теплоелектроцентралі за 6,5 мільярдів рублів. Проте закупівля не відбулася через нестачу учасників.

ТОВ «Кримтеплоелектроцентраль» було засноване у 2003 році дочірнім підприємством ДАТ «Чорноморнафтогаз» та ТОВ «Теплоенергоресурси». У 2013 році «КримТЕЦ» стало Публічним акціонерним товариством, в якому 62,77 % акцій належало кіпрській компанії GASERMILL VENTURES LTD, а 37.23 % – Державі Україна. Після окупації Криму РФ «КримТЕЦ» було незаконно націоналізоване та почало працювати в російській юрисдикції.

Від січня 2021 року російське АО «КрымТЭЦ» — повністю приватна установа. Акції викупила «Южная энергетическая компания», до цього вона вже володіла 62,77 % акцій. Бенефіціар цієї компанії – росіянин Петро Нідзельський. Він — один з колишніх заступників міністра енергетики Росії.

Сполучені Штати Америки 9 листопада 2018 року розширили санкції щодо РФ за окупацію Криму та агресію на Донбасі. У санкційний список було внесено підконтрольне Росії АТ «КрымТЭЦ».

Ще на цю тему