Російський суд продовжив арешт двом кримським татарам

11:20 20.01.2022

Російський суд продовжив на три місяці арешт двом кримським активістам Тимуру Ялкабову та Ленуру Сейдаметову.

Про це у Фейсбуці повідомляє «Кримська солідарність».

«Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону продовжив на три місяці арешт кримським татарам Тимуру Ялкабову та Ленуру Сейдаметову», - йдеться у повідомленні.

Держобвинувач Сергій Ареф'єв продовження арешту Ялкабову і Сейдаметову обґрунтовував тим, що їм «висунуто звинувачення у скоєнні двох особливо тяжких злочинів проти суспільної безпеки та засад конституційного ладу та перебуваючи на волі, вони можуть втекти від суду та перешкодити провадженню у справі».

Термін арешту Ялкабова та Сейдаметова спливає 26 січня.

Захист виступив із запереченням клопотання прокурора і просив змінити запобіжний захід на домашній арешт.

Так, адвокат Сафіє Шабанова відзначила, що здоров'я її підзахисного Ялкабова в СІЗО значно погіршилося – він скаржиться на висип по всьому тілу, напади бронхіальної астми, що почастішали, і відсутність медичної допомоги в СІЗО. Крім того, Ялкабов майже рік не бачив своєї сім'ї, в якій він був основним годувальником і яка потребує його допомоги.

Адвокат Рефат Юнус зазначив, що «справа» перебуває на стадії закінчення судового слідства і сторони процесу готуються до дебатів. До того ж, вважає юрист, держобвинувач не навів достатніх підстав для продовження найбільш суворого запобіжного заходу — тримання під вартою. Він додав, що і Сейдаметов, і Ялкабов не мають наміру переховуватися від суду, оскільки мають сім'ї та родичів у Криму.

Проте, арешт Ялкабова та Сейдаметова було продовжено на три місяці, до 26 квітня.

Ще на цю тему