Кібератака в Україні: чим «зламували» держсайти – офіційна версія

12:20 19.01.2022

У Держспецзв’язку повідомили, що розслідують кібератаку в ніч з 13 на 14 січня 2022 року і продовжують «аналізувати технічні дані, отримані від органів влади, що постраждали».

Про це повідомляє Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України, пише Українська правда.

Повідомляється, що розслідування кібератаки на державні інформаційні ресурси, яка сталася у ніч з 13 на 14 січня 2022 року, триває. Держспецзв'язку продовжує аналізувати технічні дані, отримані від органів влади, що постраждали.

«На даний момент використання програми-вайпера WhisperGate, за класифікацією компанії Microsoft для знищення даних, зафіксоване в кількох установах, що стали жертвами атаки.

Таким чином, з високою вірогідністю можна стверджувати, що дефейс (заміна відображуваної інформації) вебсайтів атакованих держорганів та знищення даних за допомогою вайпера є складовими однієї кібератаки, спрямованої на завдання якомога більшої шкоди інфраструктурі державних електронних ресурсів», повідомляє Держспецзв'язку.

У ніч із 13 на 14 січня хакери атакували близько 70 сайтів органів державної влади України, зокрема сайти Міносвіти, МЗС, МВС, ДСНС, Мінспорту, Міненерго, Мінагрополітики, Мінветеранів, портал «Дія» та інші.

Раніше повідомлялося, що 95% сайтів, які постраждали від масштабної атаки хакерів на державні інформаційні ресурси в п'ятницю, 14 січня, відновили свою роботу, повідомляє пресслужба СБУ.

У РНБО вважають, що атака хакера на 70 відомств в Україні мала на меті відвернути увагу від більш руйнівних дій хакерів, що відбувалися паралельно, і наслідки яких виявлять себе найближчим часом.

Генеральний секретар НАТО після атаки хакерів на урядові сайти України пообіцяв розширити співпрацю з Києвом у сфері кібербезпеки.

Ще на цю тему