У Штатах сказали, про що не вестимуть переговори з Росією

16:00 14.01.2022

Сполучені Штати готові до серйозного діалогу з Росією щодо механізмів розв’язання конфліктів, зниження ризиків та підвищення довіри, але не збираються вести нові переговори щодо базових принципів міжнародної системи безпеки, у т.ч. щодо таких питань як сфери впливу та право націй обирати альянси.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер під час онлайн-брифінгу у четвер за підсумками засідання Постійної ради ОБСЄ.

«Наш підхід – дуже серйозний. Ми сказали, що ми відкриті до серйозного діалогу високого рівня. І ми продемонстрували це шляхом участі у двосторонніх переговорах щодо стратегічної стабільності, у раді Росія-НАТО і зараз ми долучені до процесу тут, в ОБСЄ», – заявив Карпентер, коментуючи заяву заступника глави МЗС РФ Сергія Рябкова про те, що США нібито не готові до серйозних переговорів.

При цьому, як наголосив очільник місії США при ОБСЄ, американська сторона «не збирається вести нові переговори щодо ключових принципів» та відмовлятися від ключових елементів Гельсінського заключного акту, Статуту ООН чи Паризької Хартії.

«Це – основа та базові принципи міжнародної системи, і вони не підлягають новим переговорам», – заявив він.

Карпентер вказав на підтримку Сполученими Штатами ініціативи Польського головування в ОБСЄ щодо активізації в цій Організації безпекового діалогу по європейській безпеці.

«Ми рішуче підтримуємо такий діалог... Але якщо ми починаємо цей діалог, то також треба бути чіткими: ми не збираємося розглядати сфери впливу чи право націй на обрання власних альянсів. І ми також не збираємося розглядати надання переваги безпековим вимогам однією країни над безпековими вимогами інших»,–заявив він.

Натомість США будуть раді обговорити з Росію «механізми врегулювання конфліктів, базовані на основі взаємності обмеження, зниження ризиків, військову прозорість».

«Якщо росіяни залишать переговори, то це буде чітким свідченням того, що вони ніколи не надавали дипломатії першочергове місце. Якщо вони зацікавлені в тих темах, які я перерахував, то тоді вони побачать, що ми готові до діалогу», – зазначив очільник місії США в ОБСЄ.

 

Теми:

Ще на цю тему