Окупанти провели у Криму вже 14 незаконних призовів до армії РФ

19:30 10.01.2022

В тимчасово окупованому Криму наприкінці 2021 року завершилася вже 14 незаконна призовна кампанія: кількість призваних до лав армії держави-окупанта РФ кримчан досягла 34 тис. осіб.

Про це повідомляє у Фейсбуці прокуратура Автономної Республіки Крим і м.Севастополя, передає Укрінформ

«Наприкінці минулого року в окупованому Криму завершилась 14 незаконна призовна кампанія. Починаючи з 2015 року, окупанти призвали близько 34 тисяч кримчан до Збройних сил РФ», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що українська прокуратура здійснює системну роботу з притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які причетні до проведення незаконних призовних кампаній на території окупованого півострова. Вказані дії є порушенням заборони державі-окупанту примушувати цивільне населення служити в її збройних силах, передбаченої статтею 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя повідомлено про підозри у вчиненні воєнного злочину 10 «військовим комісарам». Заочно судитимуть двох військових комісарів за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає покарання на строк від восьми до дванадцяти років позбавлення волі.

Як наголосили в прокуратурі, задля забезпечення принципу невідворотності покарання відомство використовує національні та міжнародні кримінально-правові механізми притягнення винних до відповідальності. Спільно з неурядовою громадською організацією «Крымская правозащитная группа»/Crimean Human Rights Group направлено два інформаційні повідомлення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду. У повідомленнях містяться докази причетності посадових осіб держави-окупанта та її окупаційної адміністрації до організацій та проведення незаконних призовних кампаній на окупованому півострові.

Ще на цю тему