Росія протягом багатьох років вторгалася, окупувала та розпалювала конфлікти — Держдеп США

09:00 07.01.2022

Прессекретар Держдепартаменту Нед Прайс на брифінгу напередодні низки зустрічей із представниками РФ з питань безпеки використав максимально жорстку риторику щодо політики Росії.

У Державному департаменті США напередодні низки зустрічей із представниками РФ з питань безпеки відбувся брифінг для преси, на якому обговорювалися питання взаємовідносин Росії з Україною та США. На запитання журналістів відповідав речник Держдепу Нед Прайс, стенограма брифінгу опублікована на сайті американського Департаменту, пише ZN.UA.

Відповідаючи на запитання представників медіа щодо напруженості біля українських кордонів, Прайс досить детально описав позицію США перед переговорами з Росією 10 січня у Женеві:

«Я думаю, що коли ми обговорюємо потенційну пряму російську агресію щодо України, завжди важливий контекст подій. Ми неодноразово чули, як росіяни стверджували, що вони мають повне право передислоковувати війська в межах своєї території.

Однак, поки ми розмовляємо про це, на суверенній українській території знаходяться російські сили та сили, які підтримує Росія.

І Росія, звісно, не має на це права.

Поки ми розмовляємо про це, Росія зосередила десятки тисяч військових уздовж свого кордону з Україною у очевидній спробі залякати свого сусіда, примушуючи його до миру на своїх умовах.

І Росія, звісно, не має на це права.

Саме Росія у 2014 році анексувала Крим та спровокувала війну на сході України.

І Росія на це не мала та не має прав», — заявив Прайс.

Надалі прессекретар Держдепу використав максимально жорстку риторику щодо політики Росії протягом останніх десятиліть:

«Саме Росія протягом багатьох років вторгалася, окупувала і розпалювала конфлікти зі своїми сусідами. Список довгий. До нього входять Україна, Грузія, Молдова. Це Росія протягом багатьох років втручалася в демократичні вибори, екстериторіально застосовувала хімічну зброю, організовувала кібератаки, порушувала угоди про нерозповсюдження ядерної зброї, використовувала, серед іншого, енергоносії як зброю.

Тому, слухаючи спроби Москви дати невинне пояснення своїм діям щодо України, ми не можемо скидати з рахунків її реальні дії, як нинішні, так й ті, що відбувалися протягом попередніх років» — констатував прессекретар Державного департаменту.

Переговори між Росією та США щодо України заплановані на 10 січня. Вони пройдуть у рамках платформи Стратегічного діалогу з безпеки. Крім того, 12 січня відбудеться зустріч Росія-НАТО, а 13 січня — засідання Постійної ради ОБСЄ. На переговорах між Росією та США, як очікується, буде порушено тема безпеки навколо України та діяльності НАТО в Європі.

Міністерство закордонних справ РФ продемонструвало проект договорів між Росією та США з НАТО про взаємні гарантії безпеки. В угоді РФ з НАТО Москва хоче, щоб НАТО зобов'язався виключити розширення Альянсу та вступ до нього України.
 

Ще на цю тему