Жінки-активістки вимагають припинити беззаконня та репресії РФ в окупованому Криму

08:30 06.01.2022

В окупованому Криму жінки-активістки Красногвардійського району виступили зі зверненням у зв'язку з катуваннями, що їх зазнав кримськотатарський активіст Наріман Аметов, який вимагав від «влади» припинити беззаконня та репресії стосовно кримських татар.

Відео виступу жінок публікує у Фейсбуці «Кримська солідарність».

«Ми тут зібралися для того, щоб сказати рішуче «ні» катуванням та знущанням із наших хлопців. Катуючи наших дітей, ви катуєте їхніх матерів», – сказала мати політв'язня Різи Ізетова Надіє Ізетова.

За словами жінки, правоохоронні органи, які мають охороняти свободу, насправді – перші порушники прав людини в Криму. «Як би ви нас не били, як би ви нас не лякали, ми дедалі сильніше об'єднуємося, в єдності наша сила, лише так ми можемо жити у безправній державі», – сказала Надіє Ізетова.

Своєю чергою активістка Ваде Косе заявила, що кримські татари – не терористи, і їм немає в чому виправдовуватися перед «владою» й немає про що свідчити у ФСБ. «Скільки можна знущатися з нашого народу! Не треба катувати наших хлопців і змушувати їх зізнаватися в тому, чого вони не скоювали. Скрізь, де ми жили – у Середній Азії, на Уралі – з усіма були в дружбі. Не треба робити із нас ворогів держави»,– сказала вона.

Раніше з аналогічними заявами виступили кримськотатарські старійшини Старого Криму, Судакського та Алуштинського регіонів, Білогірського, Бахчисарайського, Кіровського, Джанкойського, Сакського та Совєтського районів.

Водночас у Криму активісти організували флешмоб, публікуючи у Фейсбуці плакати «Катуванням STOP», «Ми – Наріман Аметов», «Припиніть репресії».

Як повідомляв Укрінформ, вранці 17 грудня 2021 року в м. Старий Крим російські силовики прийшли з обшуком до будинку Нарімана Аметова. В помешканні вилучили всі телефони, приставку до телевізора та Коран. Активіста вивезли у невідомому напрямку, додому він повернувся лише ввечері, переживши катування та знущання спецслужб.

21 грудня «Кримська солідарність» опублікувала інтерв'ю з Аметовим, де він розповів, що працівники ФСБ катували його електричним струмом й насильно змушували свідчити на поліграфі у справі про підрив газопроводу в селі Перевальне.

Наріману Аметову 33 роки, в нього троє дітей. За словами знайомих, чоловік небайдужий до того, що відбувається в Криму: відвідує суди над політв'язнями, бере участь у флешмобах на їхню підтримку.

Прокуратура АР Крим та міста Севастополя відкрила три кримінальні провадження щодо дій окупантів стосовно Аметова.

Зокрема, проводиться розслідування за фактами незаконного позбавлення волі (ч. 2 ст. 146 КК України) та порушення недоторканності житла під час незаконного обшуку (ч. 2 ст. 162 КК України). Крім того, у зв'язку із застосуванням до Аметова катувань прокуратура розпочала провадження за фактом порушення законів війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Ще на цю тему