Правозахисники: Стратегічне завдання Росії – змінити склад населення Криму

08:30 27.12.2021

Українська влада має розслідувати демографічну ситуацію в Криму в умовах, коли Кремль здійснює активні заходи зі зміни складу населення на окупованому півострові.

Про це заявила керівниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, передає Крим.Реалії.

«Стратегічне завдання Російської Федерації – змінити склад населення. В сенсі і фізично, і свідомість. Здебільшого те, що ми можемо фіксувати, один з напрямків – це переміщення мілітаризованого населення. Мова йде про військових, також про силові структури. Більш того, оскільки Росія формально вважає це своєю територією, то вони переміщуються вже не як у відрядження, а на постійну роботу, тобто переміщуються вже зі своїми сім’ями. Якщо мова йде про одного ефесбешника, то насправді можемо множити на три, бо він, наприклад, приїжджає з дружиною та дитиною», – зазначила Скрипник.

Вона заявила, що в Росії триває пропаганда і пряма реклама переїжджати до Криму.

«Важливою тенденцією на тлі всього цього є те, що вона (Росія – ред.), в принципі, намагається знищити або видавити проукраїнське населення», – зауважила правозахисниця.

Голова Кримської правозахисної групи наголошує, що допомогти у розслідуванні та фіксації демографічної ситуації в окупованому Криму має закон про покарання за воєнні злочини. Він ухвалений у другому читанні, але вже пів року лежить без підпису Президента.

Як повідомлялося, закон Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права» (№2689) «ухвалили в парламенті в травні 2021 року – його підтримало 248 народних депутатів, здебільшого члени партії «Слуга народу». Автор законопроєкту – чинний міністр внутрішніх справ Денис Монастирський. В червні 2021 року закон передали на підпис Президенту, але він досі ані підписаний, ані повернутий на доопрацювання.

Ще на цю тему