Росія може готувати певні сценарії ескалації. І вербує найманців для виконання точкових завдань - військовий експерт

15:40 23.12.2021

Можливий набір Росією найманців для участі у військових діях на Донбасі може становити певні ризики. 

Про це в коментарі QIRIM.News сказав військовий експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. На його думку, Росія може готуватися по певних напрямках до ескалації та провокацій.

«Росія може готувати якісь певні сценарії ескалації. І цих людей вона вербує для виконання певних точкових завдань, - зазначив Мусієнко.

Експерт зауважив, що, як правило, туди вербують російських військовослужбовців, які мають серйозний досвід в російських Збройних силах, спецпризначенців, десантників. І саме тут можуть бути ризики. Зокрема, що на них покладатимуть певні завдання.

І це, до речі, на тлі того, що буквально вчора було домовлено про чергове перемир'я. Тому тут треба бути пильними. Інша справа, що вже українські військові вивчили тактику противника. Зокрема, й приватних військових компаній, випрацювали ефективну їм протидію, - наголосив Мусієнко.

Загалом же експерт наголосив, що присутність на Донбасі найманців з приватних військових компаній - відомий факт.

Це встановлено як очевидцями подій, нашими українськими військовими, так і встановлено українським слідством, про що повідомляла СБУ, що російські приватні компанії брали та беруть участь у війні проти України. І це триває з 2014 року. Навіть встановлені факти, що вони можуть бути причетні до збиття українських літаків Повітряних сил, - додав він.

Вербувальники почали набирати групи найманців для «бойового відрядження на Донбас». Про це повідомляє російське видання «Медуза», з посиланням на свої джерела.

Зокрема, видання поспілкувалося з учасниками бойових дій та учасниками приватних військових компаній, яким пропонували такі «бойові відрядження» .

Ще на цю тему