Окупанти залишили під вартоюще одного кримськотатарського активіста

15:20 23.12.2021

Південний окружний військовий суд продовжив 58-річному активісту Азаматові Еюпову термін тримання під вартою до 28 березня 2022 року. 

Про це повідомила «Кримська солідарність», пише QIRIM News.

Про продовження арешту Еюпову клопотав прокурор. Він стверджував, що Еюпов, залишаючись на волі, «може продовжувати займатися злочинною діяльністю, перешкодити кримінальній справі, знищити докази у ній та втекти від суду, тим самим перешкоджаючи провадженню у справі». Прокурор також аргументував своє клопотання тяжкістю висунутих проти Еюпова звинувачень, якому інкримінують вчинення «дій проти громадської безпеки, конституційного устрою та державного устрою Російської Федерації». Захист просив суд відмовити прокуратурі у її клопотанні, але суддя вирішив продовжити термін утримання під вартою. 

17 лютого в Криму відбулися масові обшуки у Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Совєтському районі Криму. Ленур Сейдаметов, Тимур Ялкабов, Азамат Еюпов, Яшар Шихаметов, Ернест Ібрагімов та Олег Федоров були доставлені в управління ФСБ Росії в Криму після проведення слідчих заходів за місцем проживання у їхніх будинках. Родичам слідчі ФСБ повідомили, що затриманих звинувачують за статтею 205.5 КК Росії. Кримські татари звинувачуються у причетності до діяльності релігійної організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в Росії, яка діє без обмеження на рівні національних законодавств в Україні та багатьох країнах світу.

Азамату Еюпову ставиться в провину частина 1 статті 205.5 кримінального кодексу Росії - причетність до партії «Хізб ут-Тахрір», яка передбачає від 15 до 20 років позбавлення волі.
 

Ще на цю тему