У Болгарії не хочуть розміщувати у себе додаткові сили НАТО - «щоб не збільшувати напругу»

18:40 22.12.2021

Міністр оборони Болгарії Стефан Янєв заявив, що вважає недоцільним розгортання додаткових сил НАТО на території Болгарії, тому що це може тільки додати до напруги у регіоні.

Як повідомляє «Балканський оглядач», про це він заявив у своєму Facebook, пише «Європейська правда».

Міністр зазначив, що зростання військового потенціалу Росії та її активність на східному флангу НАТО потрібно брати до уваги та реагувати на них з єдиним підходом, але без зайвої ескалації напруги.

«Зараз у НАТО обговорюються різні варіанти реагування, включно із розміщенням додаткових військ у Болгарії та Румунії… Моя позиція полягає у тому, що така дискусія і підхід можуть призвести до небажаного зростання напруги у регіоні. На даному етапі немає підстав розглядати ці процеси як пряму загрозу для Альянсу та зони безпеки. І тому я не вважаю, що є необхідні обставини, щоб виправдати рішення, пов’язане з розміщенням додаткових військ на нашій території. Це не буде ні в інтересах союзників, ні в національних інтересах Болгарії», - заявив Янєв.

Він додав, що при цьому, «враховуючи динаміку безпекового середовища, болгарська держава готова нарощувати потенціал власних національних сил на своїй території в контексті можливостей стримування та оборони Альянсу» та для реагування на появу «будь-якого типу загрози, незалежно від напрямку, з якого вона виникає».
 

Ще на цю тему