Схеми з «українською електроенергією»: у Молдові допитають Додона

17:00 21.12.2021

Генеральна прокуратура Молдови викликала на допит колишнього президента лідера Партії соціалістів (ПСРМ) Ігоря Додона у справі про розкрадання державних грошей за допомогою незаконних схем імпорту електроенергії з України.

Як повідомляє Укрінформ, про це виданню NewsMaker повідомила представник Генпрокуратури Маріана Керпек.

За словами Керпек, допит Додона призначили на 27 грудня. У прокуратурі не уточнили, чи він підозрюваний, чи його допитають як свідка.

У розкраданні близько 12 млн дол. підозрюють представників керівництва підприємства Energocom, чиновників Мінекономіки та інших осіб.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні Генпрокуратура повідомила, що порушила кримінальну справу за фактом розкрадання державних грошей за допомогою незаконних схем імпорту електроенергії до Молдови.

За даними слідства, на початку 2008 року керівництво підприємства Energocom, яке постачає до Молдови електроенергію, у змові з чиновниками міністерства економіки, Нацагентства регулювання в енергетиці (НАРЕ) та іншими особами, у тому числі тими, хто живе за межами країни, реалізували злочинну схему. Вони необґрунтовано збільшили закупівельну ціну на електроенергію та привласнили різницю у ціні.

У схемі, за інформацією місцевих журналістів, разом із Додоном та колишнім демократом Володимиром Плахотнюком брала участь експрем'єр Молдови Зінаїда Гречаний.

Таким чином, вони завдали державі збитків на 11 млн 927 тис. дол.

Ще на цю тему