У Кремлі прокоментували участь Казахстану та Вірменії у програмах НАТО на фоні вимог Москви щодо Альянсу

16:00 21.12.2021

Росія обговорювала з союзниками на пострадянському просторі свою ідею заборонити НАТО військову співпрацю з республіками колишнього СРСР, повідомив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, пише УНН з посиланням на російські ЗМІ.

Він пояснив, що «потрібно розділяти» участь країн у партнерських програмах Альянсу та їх інтеграцію у НАТО.

Під час прес-колу Пєскова запитали, чи обговорювала Росія свою ініціативу, зокрема, з Казахстаном і Вірменією, які беруть участь у партнерських програмах НАТО. «Одна справа – участь у партнерських програмах, інша справа — інтеграція в політичну і військову інфраструктуру євроатлантичного Альянсу. Це різні абсолютно справи», – зазначив представник Кремля.

Він нагадав, що Росію з більшістю країн колишнього СРСР «пов’язують союзницькі зобов’язання» в рамках Організації Договору про колективну безпеку та інших об’єднань. «У рамках цього, безумовно, всі ці субстанції проговорювалися, і обговорення тривають», – стверджує Дмитро Пєсков.

На питання, чи вважає Росія допустимим для колишніх радянських республік брати участь у подібних програмах НАТО, прес-секретар відповів, що це «залежить від конкретних програм, від глибини і характеру участі». «Потрібно обговорювати конкретно кожну окремо взяту програму, тут не можна робити якихось загальних висновків. Тим більше зараз, коли насправді ще основні обговорення і переговори тільки очікуються», – пояснив він.

Контекст

Російський МЗС оприлюднило проекти договорів з США і НАТО про гарантії безпеки 17 грудня. Серед іншого, Москва зажадала юридично зафіксувати відмову від розширення НАТО, припинити військову співпрацю з пострадянськими країнами, прибрати американську ядерну зброю з Європи. Вашингтон заявив, що готовий до обговорення через двосторонню взаємодію, раду Росія—НАТО і ОБСЄ. За даними Financial Times, у НАТО поки немає єдиної позиції щодо переговорів з Росією, але альянс розуміє необхідність діалогу.

Теми:

Ще на цю тему