У Молдові пройшли вибори з рекордно низькою явкою після того, як з них зняли головних кандидатів

13:00 21.12.2021

У молдовському місті Бельци, другому за розміром в країні, 19 грудня вибори мера пройшли з рекордно низькою явкою у 9,98%.

Як повідомляє «Європейська правда», про це йдеться у публікаціях видання NewsMaker.

У другому турі переміг незалежний кандидат Микола Григоришин із результатом 84,77%, він назвав це «впевненою перемогою».

Водночаc, за інформацією ЦВК, до закриття дільниць проголосували 10209 або 9,98% виборців із Бельц. У другому турі вибори визнають такими, що відбулися, за будь-якої явки, мінімального порогу немає.

У соціальних мережах ці вибори назвали «далекими від репрезентативності» для міста, у якому проживає близько 150 тисяч людей.

Спікер парламенту Ігор Гросу назвав підсумки виборів у Бєльцях «провалом для системи, в якій ми живемо», і запропонував винести з цього уроки.

Вибори у Бельцах пройшли без кандидатів від усіх парламентських партій, а незадовго до другого туру з виборів зняли кандидатку у мер від партії «Шор» Марину Таубер.

Бельцький суд у суботу, 4 грудня, зобов'язав Окружну виборчу раду Бельц анулювати реєстрацію на виборах кандидата у мери від партії «Шор» Марини Таубер, яка здобула переконливу перемогу у першому турі. ЦВК встановила, що Марина Таубер використала у передвиборчій кампанії незадекларовані гроші та перевищила допущену законом стелю витрачання коштів.

Таубер є «правою рукою» політика Ілана Шора, якого вважають одним із організаторів так званої «крадіжки мільярду» з банків Молдови, він оголошений в розшук через це. 

Кандидати від найбільших парламентських партій країни «Дія та солідарність» (PAS) та Партії соціалістів, які поділили третє місце за підсумками першого туру, відмовилися від участі у другому турі. ЦВК визначила, що суперником Григоришина має стати кандидат від партії "Патріоти Молдови" Микола Кирильчук, який посів у першому турі п'яте місце із результатом 1,25%.

Теми:

Ще на цю тему