Посол України сподівається, що кілька країн півдня Африки приєднаються до Кримської платформи

21:00 17.12.2021

Посол України в Південно-Африканській Республіці, Мозамбіку і Ботсвані Любов Абравітова сподівається, що низка країн півдня Африки приєднаються до підсумкової резолюції саміту Кримської платформи.

Про це Абравітова розповіла в інтерв’ю Укрінформу.

Вона поінформувала, що в зоні відповідальності посольства перебувають десять країн – Намібія, Замбія, Зімбабве, Ботсвана, Мозамбік, Маврикій, Мадагаскар, Есватіні, Лесото і ПАР.

Посол зазначила, що єдина країна, яка в Генеральній асамблеї ООН постійно голосує проти проукраїнських резолюцій, – це Зімбабве, Також є країна, яка постійно голосує за, – це Ботсвана. Південно-Африканська Республіка спершу голосувала проти «кримських» резолюцій, а потім принципово зайняла нейтральну позицію.

«Безумовно, ми пропонували підтримати підсумкову декларацію Кримської платформи всім десяти країнам. У мене є дуже великі сподівання, що деякі з них до неї приєднаються. Ми над цим працюємо, це завдання нашого президента і міністра закордонних справ. Але це процес, оскільки таке рішення приймається не одноосібно президентом чи міністром певної країни, а узгоджується з багатьма відомствами, тому в Африці це трошки затягується», - сказала Абравітова.

Вона висловила сумнів, що Південна Африка у найближчій перспективі приєднається до Кримської платформи з огляду на стратегічне партнерство ПАР і Росії та участь у багатосторонніх об’єднаннях.

«Водночас їхня нейтральна підтримка для нас також є важливою», - зазначила посол України.

Як повідомляв Укрінформ, Генасамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна». За резолюцію проголосували – 65 країн, проти - 25, утрималися - 85.

Ще на цю тему