У Зеленського розповіли, як випускникам з окупованого Криму дізнатися про українські виші

20:40 17.12.2021

Наступного року одним із пріоритетних напрямів діяльності Представництва Президента України в АРК та м. Севастополі стане проєкт із залучення молоді Криму до здобуття освіти в Україні через доступні сервісні та інформаційні модулі.

Про це у п'ятницю на брифінгу у Києві повідомила заступник представника Президента України в АРК та м. Севастополі Таміла Ташева, пішет Укрінформ.

«Цього року близько 400 дітей із Криму скористалися такою можливістю. Це мало, на нашу думку. Тому важливо проводити правильну інформаційну компанію. Зокрема, через ресурс «Єдиного вікна» випускникам кримських шкіл буде легше отримати інформацію про вступ до українських навчальних закладів. Тому наступного року цей проєкт буде одним із пріоритетних у нашій роботі», – сказала Ташева.

За її словами, через «Єдине вікно» кримчани зможуть отримати інформацію не лише про університети та інші навчальні заклади країни, а й про можливості продовжити навчання за кордоном у рамках програми обміну студентами між Україною та іншими країнами.

Крім того, зазначила Ташева, «сервісні та інформаційні модулі «Єдиного вікна» дозволять отримати необхідні знання, скласти іспит, наприклад, з української мови прямо на цьому ресурсі, та подати документи на навчання онлайн».

«Ми сподіваємось, що надалі завдяки координації представників громадських організацій та державних органів ми зможемо цей ресурс максимально спростити для використання молоддю», – наголосила Ташева.

За її словами, ключовою проблемою, яка стала відома після спілкування з дітьми з окупованих територій, є те, що вони загалом не знають про те, що можна вступати до будь-яких українських навчальних закладів, незалежно від того, де вони знаходяться – у Львові, Херсоні, Харкові чи Києві.

«Вони не знають, що після того, як Президент України підписав новий закон, діти з окупованих територій можуть вступати до будь-якого навчального закладу в країні. Але цією можливістю користується лише невелика кількість випускників», – додала Ташева.

Вона зазначила, що для Представництва є важливими не лише міжнародна робота чи розробка проєктів, а й «емпатичне ставлення до кримчан, надання їм допомоги». Тому, резюмувала Ташева, Представництво Президента продовжить роботу щодо збереження зв'язків із громадянами України на окупованих територіях та політику реінтеграції Криму в Україну

Ще на цю тему