Генсек НАТО повторив РФ: Україна і Грузія мають право обирати власні альянси, а «сфери впливу» - вже історія

20:00 15.12.2021

Грузія та Україна мають право обирати власні альянси, а Росія не має права диктувати цей вибір.

Про це йдеться у заяві Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, зробленій на брифінгу в Брюсселі у середу з прем'єр-міністром Грузії Іраклі Гарібашвілі, пише УНН.

Цитата:

«Грузія та Україна мають право обирати власні альянси, а Росія не має права диктувати цей вибір. Ми відкидаємо будь-яку ідею сфер впливу в Європі, вони є частиною історії та повинні залишатися частиною історії. Таким чином, НАТО продовжить надавати сильну політичну та практичну підтримку своїм партнерам», – сказав Столтенберг.

Деталі

Зі слів Генсека НАТО, під час зустрічі з прем'єром Грузії він обговорив «ситуацію з безпекою в регіоні, включно з нарощуванням російської військової міці в Україні та навколо неї, а також її дестабілізуючою діяльністю в Чорноморському регіоні».

«Ми погодилися з необхідністю зберігати пильність та уникати ескалації. Будь-яка російська агресія в майбутньому матиме високу ціну і серйозні політичні та економічні наслідки для Росії», – наголосив Столтенберг.

Контекст

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

На тлі цього президенти Росії та США Володимир Путін та Джо Байден 7 грудня провели двосторонні переговори через відеозв’язок, які тривали дві години.

Як заявив радник США з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу за підсумками переговорів Путіна і Байдена, Джо Байден не пішов на поступки Володимиру Путіну щодо гарантій не дозволити Україні вступити в НАТО.

Ще на цю тему