Туреччина в Стокгольмі нагадала про порушення прав людини в окупованому Криму

18:40 02.12.2021

Туреччина не визнає тимчасової окупації Криму Росією та звертає увагу на порушення прав людини по відношенню до кримських татар.

Про це міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу сказав у ході 28-го засідання Ради міністрів Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) у Стокгольмі, повідомляє Укрінформ.

«Ми жодним чином не визнаємо незаконну анексію Криму. Ми хочемо звернути увагу на те, наскільки тривожними є порушення прав людини щодо кримських татар», - сказав Чавушоглу.

Щодо ситуації на сході України, міністр вказав на необхідність дотримання норм міжнародного права та Мінських угод.

«Кризу в Україні потрібно вирішувати дипломатським шляхом. У цьому контексті важливим є дотримання Мінських угод і норм міжнародного права», - сказав міністр.

За його словами, сьогодні відбудеться його зустріч з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, завтра він зустрінеться з очільником МЗС РФ Сергієм Лавровим. На завтра також запланована телефонна розмова президентів Туреччини та РФ.

Вчора, 1 грудня, у ході зустрічі міністрів закордонних справ НАТО в Латвії, Мевлют Чавушоглу заявив, що Анкара підтримує ідею розширення НАТО та вступ України до Альянсу.

29 листопада Ердоган заявив, що Туреччина готова взяти участь у врегулюванні ситуації на сході України в якості посередника та сподівається на мирне врегулювання. Згодом міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна вітатиме будь-які зусилля партнерів, які можуть допомогти у завершенні військового конфлікту на сході країни та поверненні тимчасово непідконтрольних територій.
 

Ще на цю тему