Греція відкриває ще два центри утримання мігрантів на островах

10:20 29.11.2021

У суботу Греція відкрила ще два центри утримання мігрантів на островах поблизу Туреччини в рамках жорсткішої політики управління потоками мігрантів, яку критикують правозахисні групи. Про це пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Консервативний уряд Греції вперше оголосив у 2019 році, що закриє п’ять таборів, створених на грецьких островах під час розпалу міграційної кризи в Європі, коли сотні тисяч людей, переважно сирійських біженців, прибули з Туреччини на гумових човнах.

Їх замінюють так званими «закритими контрольованими структурами», що фінансуються Європейським Союзом, із огорожами з колючого дроту, системами спостереження та скануванням ідентифікаційних даних та відбитків пальців рук.

Виступаючи в суботу, міністр міграції країни Нотіс Мітарачі сказав, що відкриття центрів на островах Косі та Леросі є «ключовою опорою суворої, але справедливої імміграційної політики».

«Ми нарешті подолали кризу, яка почалася в 2015 році. Кризу, яку не хочуть переживати ні Греція, ні Європа», – сказав він.

Доповнення

Перший центр утримання мігрантів відкрився на острові Самос у вересні, а ще два центри на островах Лесбос та Хіос, як очікується, будуть готові наступного року.

Влада стверджує, що табори покращать умови життя для шукачів притулку та полегшать тягар міграційної кризи для місцевих громад, але правозахисні групи закликають Грецію переглянути це питання.

Благодійна медична організація «Лікарі без кордонів» (MSF) заявила, що центри «нагадують в’язницю».

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович звернулася до грецьких міністрів у травні, заявивши, що побоюється, що закритість таборів призведе до довгострокового позбавлення волі.

Додамо

П’ять острівних таборів, створених у 2016 році, мали на меті швидке виявлення шукачів притулку та керування величезним потоком прибулих мігрантів із Сирії, Іраку та Афганістану, але Греція не досягли успіху і табори швидко стали "небезпечно переповненими".

Ще на цю тему