Затриманих кримськотатарських активістів ніч тримали в поліції, п'ять жінок залишили в ІТТ до суду

14:20 24.11.2021

Частину затриманих у Сімферополі 23 листопада кримськотатарських активістів під ранок 24 листопада почали відпускати з відділів російської поліції після складання на них адміністративних протоколів. 

При цьому деяких затриманих жінок правоохоронці вирішили не випускати з ІТТ до суду. Про це повідомила правозахисниця, координаторка громадського об'єднання «Кримська солідарність» Лутфіє Зудієва, пише Крим.Реалії.

За її інформацією, з відділу поліції Залізничного району Сімферополя відпустили під письмові зобов'язання про явку до підконтрольного Росії Київського районного суду 24 листопада чотирьох жінок: Арсланову Айше, Умерову Лемару, Зудієву Альфію, Газанчіян Сафіназ. Також відпустили неповнолітню Мер'єм Куламетову та передали під розписку дідусеві, повідомила Зудієва.

Ще двох жінок і трьох чоловіків утримують у цьому відділі поліції: Куламетову Рейхане, Абдураманову Ельмаз, Абдурманова Смаїла, Чолакчик Сервера, Абдуразакова Кемала.

Як зазначила Зудієва, у відділі поліції Центрального району Сімферополя адмінпротоколи на затриманих активістів стали складати ближче до п'ятої години ранку 24 листопада.

«Там зараз утримують 10 людей. Це пов'язано з тим, що перекладач кримськотатарської мови щойно приїхав туди з відділу поліції «Залізничний», де надавав послуги іншим затриманим під час зустрічі адвоката Едема Семедляєва», – повідомляла правозахисниця кілька годин тому.

Пізніше правозахисниця повідомила, що п'ять затриманих жінок залишаються в ізоляторах тимчасового тримання – до розгляду адміністративних протоколів у суді: Куламетова Рейхане, Абдураманова Ельмаз, Азізова Ельвіна, Яникова Фатіме, Ібрагімова Наїля.

«Їх звинувачують за статтею 20.2.2 ч. 1 КоАП Росії – «Організація масового одночасного перебування та (або) пересування громадян у громадських місцях, що спричинили порушення громадського порядку». Майже у всіх із затриманих вдома залишилися неповнолітні діти. З чим пов'язані такі крайні заходи та робота з адміністративними матеріалами у нічний час – співробітники поліції не пояснили, але очевидно, що для таких дій були потрібні виняткові обставини. Які – також ніхто не пояснював», – зазначила Зудієва.

Керівництво російських правоохоронних органів Криму масові затримання кримськотатарських активістів у Сімферополі 23 листопада публічно не коментують.

У Сімферополі ввечері 23 листопада російські силовики затримали активістів, які прийшли до будівлі ІТТ, щоб зустріти звільненого адвоката Едема Семедляєва. Було затримано 31 особу, зокрема – 10 жінок, журналістів і кореспондентів «Кримської солідарності», які мали при собі прескарти. Затриманих відвезли до трьох відділів поліції.

Це вже шосте масове затримання кримськотатарських активістів із вересня цього року, яке проводять російські силовики в Криму. Людей затримують під будинками судів, управління ФСБ та відділів поліції, куди активісти приходять підтримати своїх співвітчизників. Згодом на затриманих складають адмінпротоколи та російські суди Криму штрафують активістів.

Влада України, правозахисники, іноземні посольства та місії закликають Росію припинити в Криму подібну практику переслідування. Російська влада ці заклики ігнорує.
 

Ще на цю тему