Едем Семедляєв вийшов на волю, але силовики затримали практично всіх, хто його зустрічав

08:00 24.11.2021

23 листопада у Сімферополі після 12 діб арешту вийшов на волю кримськотатарський адвокат Едем Семедляєв. 

Тим часом ще до його виходу з силовики почали затримувати тих, хто приїхав його зустрічати. біля будівлі ізолятора тимчасового тримання на бульварі Франка, 44. За останньою інформацією це кілька десятків людей. Серед них 10 – це жінки. Крім того, силовики затримали журналіста Енвера Алімова, пише QIRIM.News.

У коментарі вмданню адвокат Ліля Гемеджі повідомила, що всіх затриманих забрали в автобус.

«Тут цілий автобус із людьми. Занурили жінок, затримують чоловіків. Усього 31 особа», - розповіла вона.

За словами правозахисниці Муміне Салієвої, зустрічати Семедляєва прийшли сотні людей. Тим часом силовики ще до виходу Семедляєва з ізолятора вимагали від кримських татар розійтися.

Російська поліція не повідомила, куди відвезла затриманих.

Тим часом, як розповіла інша правозахисниця Лутфіє Зудієва повідомила, що кількість затриманих може бути ще більшою, а затриманих повезли до «Відділу поліції № 2 («Київський») Управління МВС Росії» міста Сімферополя, по вулиці Дзерджинського, 10.

«Я вважаю, що дані дії працівників правоохоронних органів мають політичний характер. Це пов'язано з конкретним дорученням кримської влади не допустити концентрації людей на підтримку політв'язнів, у цьому випадку адвоката», - сказала вона.

Зудієва зазначила, що до ізолятора тимчасового тримання російські силовики пригнали багато машин, заблокували будівлю, робили все, щоби люди не збиралися.

«Затримання відбуваються на підставі порушення правил пандемії, однак ми бачимо, що збори людей на розважальних заходах ніяк не обмежуються владою. Це така вибіркова тактика. Люди приїхали в масках, багато хто дотримувався соціальної дистанції. Все це відбувалося не у закритому приміщенні, а у парку на свіжому повітрі», - розповіла вона.

11 листопада адвоката Едема Семедляєва заарештували на 12 діб Центральним районним судом Сімферополя за статтею 19.3 КоАП РФ за відмову припинити відкрите ведення аудіозапису на вимогу начальника відділу «Е» Руслана Шамбазова.
 

Ще на цю тему