Окупаційний «суд» оштрафував п’ятьох кримських татар за те, що знаходилися біля будівлі суду

08:40 22.11.2021

«Суддя» так званого «Центрального районного суду» Олександр Воронний Сімферополя оштрафував п’ятьох кримських татар за нібито «порушення правил проведення мітингів та інших масових заходів». 

Захист стверджував, що люди не проводили масового заходу, а зібралися поблизу гарнізонного суду, щоб бути присутніми на виголошенні вироку у кримінальній справі щодо мусульман з «третьої Бахчисарайської групи».

Про це повідомляє Кримська правозахисна група, пише Центр журналістських розслідувань.

«Суддя» Олександр Воронний визнав винними й призначив покарання у вигляді штрафів для чотирьох осіб: Рідвана Бейтуллаєва, Ебазера Умерова, Ремзі Газієва, Алі Санаєва. Вони мають сплатити по 13 000 рублів. Ще один визнаний винним кримський татарин, Енвер Юлдашев, має сплатити штраф у розмірі 10 000 рублів.

За словами громадського захисника Айдера Сулейманова, в одному випадку було заявлено клопотання про виключення протоколу про адміністративне правопорушення, оскільки його склали співробітники поліції з помилками.

В інших випадках захист клопотав про вилучення з матеріалів адміністративних справ актів огляду фото- й відеоматеріалів, оскільки у всіх випадках ці документи було складено з порушенням процесуальних вимог.

Зокрема, ані укладачі акту, ані поняті не поставили підписи у графах про те, що вони попереджені про відповідальність за надання завідомо неправдивих свідчень. Також захист у суді пояснив, що затримані не проводили масового заходу, а зібралися поблизу гарнізонного суду з наміром взяти участь у засіданні як слухачі, бажаючи бути присутніми на виголошенні вироку у кримінальній справі щодо мусульман з «третьої Бахчисарайської групи».

Захисник Айдер Сулейманов зазначив, що має намір оскаржити ці ухвали в апеляційній інстанції.

Окупаційні силовики 18 листопада 2021 року прийшли з обшуком до батьківського будинку в Криму колишнього першого заступника постійного представника президента в АРК Ізета Гданова.
В окупованому Криму силовики розшукують Станіслава Краснова, який був лідером руху «Цивільний корпус «Азов-Крим», за обвинуваченням в участі в кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджихана, де він нібито виконує обов’язки інструктора. Український активіст називає ці обвинувачення маячнею, адже до батальйону він ніколи не мав стосунку.
 

Ще на цю тему