«Суд» у Криму заарештував на 12 діб адвоката Семедляєва та призначив штраф

12:00 12.11.2021

«Центральний районний суд» м. Сімферополя в окупованому Криму призначив адвокату Едему Семедляєву штраф у розмірі 4 тис рублів і 12 діб арешту за двома протоколами про «непокору вимогам співробітника поліції».  

Про це у Фейсбуці написала активістка Лутфіє Зудієва, повідомляє Укрінформ.

Фото: Лутфіє Зудієва, Фейсбук

«Центральний районний суд Сімферополя заарештував адвоката Едема Семедляєва на 12 діб за «непокору законним вимогам співробітників поліції»«, - повідомила Зудієва.

За її словами, підставою для арешту став один із двох протоколів, які сьогодні вранці склав стосовно Семедляєва співробітник так званого центру боротьби з екстремізмом (центр «Е») Руслан Шамбазов. Розгляд матеріалів другої адміністративної справи, складеної на адвоката, продовжується.

Крім того, повідомила Зудієва, на дружину адвоката Ельвіну Семедляєву прямо біля будинку «суду» співробітники поліції склали протокол за «порушення правил паркування» із санкції співробітника центру «Е» Руслана Шамбазова.

Нагадаємо, 11 листопада в окупованому Криму силовики почали повторно оформлювати адміністративні протоколи на адвоката Едема Семедляєва.

Своєю чергою омбудсмен Людмила Денісова вважає арешт адвоката Едема Семедляєва прикладом тиску та залякування адвокатів в тимчасово окупованому Криму і закликає спільноту відреагувати на чергове порушення прав і свобод на півострові з боку окупаційної влади.

Про це йдеться у її дописі в Телеграмі.

«Вважаю рішення так званого «суду» прикладом тиску та залякування адвокатів в тимчасово окупованому Криму та ще одним свідчення політики переслідування та репресій кримських татар», - заявила Денісова.

Як повідомлялося, 25 жовтня адвокат був присутній на засіданні з розгляду апеляційної скарги на вирок фігурантам красногвардійської «справи Хізб ут-Тахрір», яка транслювалась у «Кримському гарнізонному військовому суді». Цього дня здійснювалися масові затримання кримських татар, які зібралися біля будинку суду. Семедляєв намагався здійснити їхній захист у Центральному відділі поліції м.Сімферополя, де співробітник центру «Е» Шамбазов вимагав, щоб юрист повністю роздягнувся для перевірки його тіла на «наявність екстремістських татуювань». За відмову виконувати цю вимогу на Семедляєва було складено адміністративний протокол за статтею 19.3 КоАП РФ.

Другий протокол за цією ж статтею склали через відмову юриста припинити ведення аудіозапису на диктофон у будинку МВС.

До засідання «суду», яке проходило 26 жовтня, адвокат добу провів в ІТТ міста Судака. Центральний районний «суд» м.Сімферополя повернув адміністративні протоколи на доопрацювання через грубі помилки, допущені при їх складанні. При цьому захист наполягав у «суді», що згідно зі ст. 24.3 КоАП РФ (Відкритий розгляд справ про адміністративні правопорушення) особи, які беруть участь у провадженні у справі про адміністративне правопорушення, мають право фіксувати хід розгляду справи з допомогою засобів аудіозапису.

Адвокатська спільнота негативно відгукнулася про таку практику тиску силовиків на адвокатів. На захист Семедляєва виступили українські та російські правозахисники, міжнародні організації FrontLine Defenders та Human Rights Watch.
 

Ще на цю тему