Судан відновлює роботу по створенню військово-морської бази для РФ

19:40 08.11.2021

Військовий уряд Судану вирішив відновити роботу по створенню військово-морської бази у місті Порт-Судан, яку використовуватиме ВМФ Російської Федерації. 

Про це заявив головнокомандувач збройних сил Судану Абдель Фаттах аль-Бурхан, пише Defense Express з посиланням на портал Navy Recognition.

Якщо ця база таки буде створена, Кремль зможе створити загрозу для свободи судноплавства в районі Суецького каналу – стратегічно важливої магістралі для світової економіки.

Угоду про створення військово-морської бази РФ та Судан уклали в грудні 2020 року. За умовами угоди, росіяни можуть розміщувати на цій базі одночасно не більше чотирьох кораблів, зокрема із атомною силовою установкою, та одночасно не більше 300 військовослужбовців.

Судан зобов’язався передати безоплатно у користування РФ територію на всю інфраструктуру майбутньої військово-морської бази.

Угода укладалась строком на 25 років із опцією автоматичного продовження на строк у 10 років, якщо за 12 місяців до формального кінця угоди жодна із сторін не заявить намір в односторонньому порядку вийти із домовленостей.

Наприкінці квітня 2021 року «цивільний» уряд Судану оголосив, що призупиняє дію угоди про будівництво військово-морської бази для ВМФ РФ. Однак, 25 жовтня 2021 року військові Судану влаштували військовий переворот та встановили в країні свій «військовий уряд».

Тут слід окремо відзначити - якщо РФ зможе створити військово-морську базу в Судані, це означатиме, що Кремль зможе «нависати» над Суецьким каналом, стратегічно важливої магістралі для світової торгівлі загалом, для свободи судноплавства зокрема.
 

Ще на цю тему