США планують знизити домінування Росії у Чорному морі

10:40 08.11.2021

США та союзники по НАТО зазнають все більшої тривоги через домінування Росії в Чорному морі.

Після окупації Криму Кремль перетворив український півострів-курорт на військову базу передислокувавши на захоплену територію величезну кількість надточних сучасних озброєнь, здатних з берега вражати морські цілі, пише ZN,UA з посиланням на The Hill.

Адмірал Роберт Берк, старший військово-морський офіцер Європейського театру бойових дій, заявив, що були вжиті дії, щоб у разі критичної ситуації реакція Сполучених Штатів та союзників була своєчасною та адекватною.

На чотирьох американських есмінцях, що знаходяться на базі в Роті — першому порту, до якого заходять кораблі ВМС США, що прямують до Середземного моря, були встановлені новітні комплекси бойових систем AEGIS (Aegis Combat System – удосконалена система управління та контролю зброєю, яка використовує потужні комп'ютери та радари), для відстеження та направлення зброї для знищення ворожих цілей), щоб забезпечити найбільш ефективні рішення для операцій у Чорному морі.

Також зміцнює свої позиції в чорноморському басейні й Румунія, яка взяла на себе зобов'язання придбати до 2024 року ракети Naval Strike Missile (ракета виконана з композитних матеріалів, під час підльоту до цілі може виконувати протизенітні маневри та ставити радіоелектронні перешкоди, що ускладнює її перехоплення засобами ППО).

Також у США планують здійснити спільні морські навчання в акваторії Чорного моря з союзниками по НАТО та Україною, щоб істотно знизити відсоток домінації Росії в цьому регіоні.

Каталізатором подібних рішень США багато в чому став інцидент у червні, коли російські літаки спробували обстріляти військовий корабель Британського королівського флоту HMS Defender.

За роки анексії українського півострова Росія збільшила військову присутність у Криму більш ніж удвічі.

Президент США Джо Байден у День опору окупації Криму заявив, що Сполучені Штати разом із Україною протистоятимуть агресивним діям Росії
 

Ще на цю тему