ЗСУ планують нарощувати кількість дронів Bayraktar

10:20 05.11.2021

Вище військове керівництво Збройних сил змушене було застосувати Bayraktar після того, як російські найманці вбили та поранили кількох українських військових, а ОБСЄ та дипломатія не спрацювали, аби заспокоїти окупантів.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив начальник Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Шаптала в ефірі програми «Право на владу» на каналі «1+1».

«Ми бачили, що йшов обстріл наших солдатів. Вони (російські окупаційні війська – ред.) порушили Мінські угоди, вони поставили причепну артилерію, яка обстрілювала наші позиції, де загинув наш військовослужбовець і був поранений. Після того, як було сказано, що ОБСЄ не спрацювало, не спрацювала нота дипломатії, після цього Главком (головнокомандувач ЗСУ – ред.) прийняв рішення відповісти стрільбою з Bayraktar», - зазначив Шаптала.

Відповідаючи на питання чому українські військові не застосували артилерію, він відповів: «Артилерія – це якраз і було б порушення Мінських угод».

Шаптала також спростував інформацію російських ЗМІ про те, що начебто український Bayraktar залетів на тимчасово непідконтрольну Україні територію.

«Якби Bayraktar залетів би на їхню територію, думаю, вони б скористались цією можливістю і знищили його. Ми не порушували цього (лінію розмежування – ред.)», – наголосив начальник Генштабу.

Шаптала також відзначив, що російські окупаційні війська не лише почали артилерійський обстріл українських позицій, а й підтягнули свою артилерію на передній край.

«Вони порушили відстані, на які повинні були відвести свою артилерію, вони витягнули її знову на передній край», - повідомив Шаптала, додавши, що українські військові й надалі застосовуватимуть всю необхідну зброю у відповідь на обстріли бойовиків.

«Нам держава закупляє Bayraktar, в нас є вони на озброєнні. І на цьому не зупиняємося. Ми будемо їх нарощувати ще. Та ситуація, яку зараз обговорюють – правильно ми застосували Bayraktar, неправильно – це було рішення головнокомандувача», – зазначив начальник Генштабу.

Як повідомляв Укрінформ, 26 жовтня ЗСУ вперше застосували у зоні проведення операції Об’єднаних сил розвідувально-ударний безпілотний комплекс Bayraktar у відповідь на те, що з 14:25 до 15:15 батарея гаубиць Д-30 російсько-терористичних військ здійснювала обстріл позицій Об’єднаних сил в районі населеного пункту Гранітне.

Два військовослужбовці ЗСУ під час обстрілу зазнали поранення, один із них загинув. Із початком обстрілу через СММ ОБСЄ було невідкладно висунуто вимогу щодо припинення вогню, надіслано ноту дипломатичними каналами.