США закликають Росію надати доступ ОБСЄ до окупованого Криму

18:40 04.11.2021

Сполучені Штати закликають Росію як державу-окупанта надати доступ до українського Криму офісу Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин (ВКНМ), а також незалежним міжнародним спостерігачам та ЗМІ.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявила тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кортні Острієн під час засідання Постійної ради цієї організації у четвер Відні.

«Хоча ми раді, що під час Вашої поїздки до України, Ви змогли зустрітися з кримськими татарами, представниками інших релігійних та етнічних меншин і громадянського суспільства у Києві, ми залишаємось занепокоєними відсутністю доступу до окупованого Росією Криму для Вашого офісу, незалежних міжнародних спостерігачів та незалежних ЗМІ», - заявила Острієн у відповідь на звіт Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин Кайрата Абдрахманова.

Американська дипломатка наголосила, що Росія має надати такий доступ до тимчасово окупованого півострову: «Ми закликаємо окупанта, Росію, надати цей доступ без будь-яких попередніх умов. Крим - це Україна».

28 вересня Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова зустрілася з Верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Кайратом Абдрахмановим. Під час зустрічі омбудсман наголосила, що російсько-український збройний конфлікт та тимчасова окупація Криму, окремих районів Донецької та Луганської областей призводить до тотального порушення прав українських громадян, у тому числі представників національних меншин і корінних народів.
 

Ще на цю тему