Етапованого до Росії кримчанина Яцкіна тримають у холодній камері ШІЗО – адвокат

18:20 04.11.2021

Українського політв'язня Івана Яцкіна, етапованого з Криму до Кемеровської області, тримають у камері штрафного ізолятора, яка не опалюється, в СІЗО Краснодарського краю.

Про це у Фейсбуці написав адвокат Микола Полозов, передає Укрінформ.

«З'ясувалися нові обставини нелюдського поводження з боку російської влади щодо українського політв'язня Івана Яцкіна, який перебуває на етапі з Криму до Кемеровської області. Крім того, що на етапі він залишився без медикаментів і перев'язувальних матеріалів, виявилося, що у ВК-2 в сел. Двубратське Краснодарського краю він опинився в камері, яка не опалюється, унаслідок чого наявне у нього захворювання ніг загострилося», - повідомив Полозов.

Крім того, зазначив адвокат, одразу після прибуття етапу до колонії політв'язень був поміщений у ШІЗО на три доби. При тому, що жодних стягнень щодо нього не виносилось. Причиною поміщення Яцкіна в штрафний ізолятор була відсутність вільних місць у камерах.

В результаті всі три дні перебування в ШІЗО він провів на хворих ногах.

«Важливо розуміти, що під час незаконного перебування в ШІЗО, згідно з чинним розпорядком, у денний час шконка (тюремне ліжко – Укрінформ) пристібалася до стіни, внаслідок чого Яцкін був змушений три дні поспіль провести весь денний час у ШІЗО на хворих ногах», – пояснив адвокат.

Український політв'язень має хронічне захворювання нижніх кінцівок. За заявою Полозова, в умовах двох років тюремної медицини здоров'я його підзахисного значно погіршилося, що викликає серйозні побоювання – політв'язень може втратити ноги.

Іван Яцкін, архівне фото

Раніше повідомлялось, що Яцкін етапований із кримського СІЗО до Кемеровської області із зупинкою в одній із колоній Краснодарського краю.

Так званий Верховний суд Криму засудив громадянина України Івана Яцкіна до 11 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму, а потім до одного року обмеження волі та адміністративного нагляду.

На виїзному засіданні Третього апеляційного суду загальної юрисдикції, яке відбулося в окупованому Криму, цей вирок щодо Яцкіна був залишений чинним.

Уродженця села Войкове Первомайського району АРК Івана Яцкіна було затримано 16 жовтня 2019 року. Його обвинуватили у державній зраді в формі шпигунства (ст. 275 КК РФ). За версією російського слідства, перебуваючи в Сімферополі з 14 лютого до 30 березня 2016 року, він нібито за завданням СБУ спілкувався зі своїми знайомими з-поміж правоохоронців, «збираючи персональні дані співробітників оперативно-пошукового бюро МВС у Республіці Крим, які становлять державну таємницю». Перебуваючи з квітня до липня 2016 року на території України, «через мережу Інтернет, а також при особистих зустрічах зі співробітниками СБУ» він нібито передав їм ці дані.
 

Ще на цю тему