Санду: рішення проблеми Придністров'я має бути підготовлене у Молдові

14:41 01.11.2021

Президент Республіки Молдова Майя Санду заявила, що вирішення проблеми Придністров’я «має бути підготовлене у Республіці Молдова».

Про це пише УНН з посиланням на її інтерв’ю російському виданню «Коммерсант».

«Я вважаю, що рішення має бути підготовлено у Республіці Молдова. Консенсус повинен бути в суспільстві, і після цього це потрібно обговорювати з нашими партнерами, особливо партнерами у форматі «5+2» (Молдова, Придністров’я, ОБСЄ, Росія, Україна — учасники формату, А ЄС і США — спостерігачі — ред.)», – сказала вона.

Санду також додала, що: «Придністровський регіон – частина Республіки Молдова, і вирішення придністровського питання, звичайно, важливий пункт у порядку кишинівської влади. Ми хочемо вирішити остаточно придністровський конфлікт і реінтегрувати цей регіон. Як ми це можемо зробити? По-перше, це має бути зроблено мирним, дипломатичним шляхом. Друге-це має бути зроблено зі збереженням суверенітету і територіальної цілісності нашої країни в межах міжнародно визнаних кордонів. По-третє, дуже важливо, щоб у результаті реінтеграції наша держава була функціональною і стабільною. Це важливі принципи, яких ми дотримуємося. Ми розуміємо, що немає швидких і простих рішень. Це розуміють всі учасники діалогу. Ми будемо працювати з парламентом, з урядом для знаходження рішень».

На запитання журналіста про те, який статус має отримати Придністров’я у складі єдиної Молдови, Майя Санду додала: «не думаю, що моє бачення має бути баченням і рішенням. Це має бути консенсус усіх. Я сказала, які принципи для нас важливі у вирішенні цього конфлікту: мирний шлях, територіальна цілісність і стабільність, функціональність держави після реінтеграції».

Президентка Молдови ще в грудні минулого року заявила, що з території Придністров’я повинна бути виведена оперативна група російських військових, яка охороняє склади зі зброєю і допомагає здійснювати миротворчу операцію на Дністрі, а також вивезені боєприпаси зі складів у Колбасні. Вона також запропонувала замінити миротворців на цивільних спостерігачів під егідою ОБСЄ.

Трохи пізніше на ці заяви відреагували в Москві, заявивши, що намір президентки Молдови Майї Санду домагатися виведення оперативної групи російських військ з Придністров’я нібито «спрямований на підрив зусиль з мирного врегулювання».

При тому в самому невизнаному Придністров’ї заявили, що миротворча операція в регіоні нібито не може бути трансформована до тих пір, поки не буде знайдено політичне врегулювання конфлікту.

Там заявили тоді, що: «є спільна заява президентів Молдови, Придністров’я і Російської Федерації 2009 року (текст на сайті МЗС невизнаної республіки — ред.), в якій чітко говориться, що трансформація миротворчої операції можлива за підсумками врегулювання молдовсько-придністровського конфлікту».

Ще на цю тему