Російський газ повертається до Молдови

10:41 01.11.2021

Контракт на постачання до Молдови російського газу продовжено з 1 листопада 2021 року на п'ять років.

29 жовтня, після переговорів у Санкт-Петербурзі, голова «Газпрому» Олексій Міллер, віце-прем'єр Молдови Андрій Спіну та голова «Молдовагаз» Вадим Чебан підписали протокол щодо врегулювання поточних питань у газовій сфері.

«Ціна газу визначатиметься за формулою, запропонованою молдавською стороною», – йдеться у повідомленні Міністерства інфраструктури Молдови у Фейсбуці. За даними російського ЗМІ, ціна на газ за новим контрактом з «Газпромом» може досягти $500-600 за тисячу кубометрів.

Контракт між «Молдовагазом» і «Газпромом» закінчився наприкінці вересня цього року. Російський постачальник продовжив його на жовтень, але підвищив ціну з 550 доларів (вересневий тариф) до 790 доларів за тисячу кубометрів, що вчетверо більше, ніж на початку року. Весь жовтень Росія покривала лише 67% потреб Республіки Молдова у природному газі. Тиск у системі газопостачання впав до критичного рівня.

22 жовтня парламент запровадив у країні надзвичайний стан в енергетичному секторі, що дозволило закупити паливо у альтернативних постачальників – перші обсяги газу надійшли з Польщі, Нідерландів та України.

Ще на цю тему