Прокуратура АРК відреагувала на незаконний вирок у бахчисарайській «справі «Хізб ут-Тахрір»

20:00 29.10.2021

Незаконний вирок російського «суду» фігурантам бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» – «чергова хвиля репресій, спрямована на дискредитацію корінного народу Криму», заявили в Прокуратурі АР Крим та Севастополя.

«Сім років на півострові відбуваються систематичні репресії, спрямовані на дискредитацію представників корінного народу Криму. Незаконні вироки громадянам України у політично мотивованих справах «Хізб ут-Тахрір» – інструмент реалізації політики Росії, спрямованої на переслідування кримчан за релігійними ознаками. Держава-окупант та її окупаційна адміністрація використовує будь-які способи залякування населення півострова та придушення свободи слова, свободи вираження поглядів та свободи релігії, у тому числі використовуючи систему кримінального правосуддя в політичних цілях. Наприклад, троє із засуджених сьогодні – члени однієї родини», – йдеться у заяві відомства, пише Крим.Реалії.

Прокуратура АР Крим та Севастополя нагадала, що розслідує незаконне переслідування кримських татар на території Криму (ч. 1 ст. 146, ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 162 КК України). У рамках цього провадження повідомлено про підозру старшому слідчому незаконно створеного слідчого відділу Управління ФСБ Росії у Республіці Крим та Севастополі. Крім того, збираються докази про причетність інших працівників окупаційних правоохоронних органів до незаконних переслідувань громадян України в Криму.

29 жовтня Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону ухвалив вирок жителям Криму – фігурантам бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір». Суд визнав їх винними за звинуваченням у «спробі насильницького захоплення влади», а також «в участі в терористичній організації» та виніс ухвалу про ув'язнення фігурантів у колонії суворого режиму.

За інформацією адвоката Едема Семедляєва, Сейтумер Сейтумеров отримав 17 років колонії суворого режиму, Осман Сейтумеров – 14 років, Амет Сулейманов – 12 років, Рустем Сейтмеметов – 13 років. Як повідомив адвокат, усі засуджені мають 3 роки та 6 місяців відсидіти спочатку у в'язниці.

Адвокати повідомили, що подаватимуться апеляційні скарги на вирок.
 

Ще на цю тему