РФ розкритикувала Венеціанську комісію за висновок до законопроєкту Києва щодо деокупації Криму

12:00 29.10.2021

Спікер російського МЗС Марія Захарова засумнівалася у компетенції членів Венеціанської комісії через її висновок про український законопроєкт щодо перехідного періоду для Криму та Донбасу. 

Про це вона заявила на брифінгу, коментуючи публікацію висновку Венеціанської комісії, повідомляє Крим.Реалії з посиланням на російський «ТАСС».

«Викликає стурбованість розвиток ситуації навколо українського законопроєкту про основи державної політики перехідного періоду. Нагадаю, він був внесений до Верховної Ради у серпні та містив набір положень, які, як було заявлено, регулюють порядок життя в Криму, Донбасі після того, як ці нібито окуповані Росією землі будуть повернуті Україні», – сказала вона.

За словами Захарової, щоб надати «міжнародну легітимність так званій правотворчості, українська влада направила проєкт до Венеціанської комісії Ради Європи».

«Члени цього органу, проігнорувавши думку свого російського колеги, 18 жовтня опублікували висновок щодо законопроєкту. Європейські правознавці, якщо можна так сказати, не ставили собі принципі питання про те, наскільки документ адекватний із точки зору і міжнародно-правових, і політичних реалій. Також вони не стали цікавитись, яким чином він співвідноситься з мінським Комплексом заходів, але у вакуумі жити неможливо», – стверджує вона.

Офіційний представник МЗС Росії стверджує, що Венеціанську комісію Ради Європи більше цікавив зміст конкретних статей, вироблення настанови про те, як закомуфлювати їхню невідповідність міжнародному праву та Конституції України, і зробити новий документ менш уразливим для критики.

На думку Захарової, законопроєкт ігнорував як підсумки кримського референдуму, так і Мінські угоди.

Раніше Венеціанська комісія опублікувала висновок щодо законопроєкту «Про основи державної політики перехідного періоду». Комісія рекомендувала привести у відповідність до міжнародного права положення про відповідальність за кримінальні злочини, скоєні у зв'язку з окупацією; переглянути диференційоване ставлення до різних категорій злочинців; звузити та уточнити положення про люстрацію; чіткіше сформулювати положення про конвалідацію документів, виданих на тимчасово окупованих територіях, зокрема переглянути підхід щодо визнання академічних сертифікатів, ступенів та звань.

У серпні 2021 року законопроєкт «Про основи державної політики перехідного періоду» опублікований на сайті українського парламенту.

Загалом законопроєкт присвячений тому, як саме повертатимуться під контроль України деокуповані території. Документ визначає Росію як «державу-агресор» та «державу-окупант» і покликаний серед іншого врегулювати питання власності, компенсацій, а також притягнення до відповідальності осіб, які співпрацювали з окупаційними адміністраціями.

Законопроєкт спочатку підготувало Міністерство у справах тимчасово окупованих територій, потім до нього внесли безліч правок, і в результаті з майже 100 сторінок початкового варіанту в ньому залишилося 25 сторінок. Свої коригування також може внести Верховна Рада при розгляді.
 

Ще на цю тему