В Одеський морський порт прибуло науково-дослідне судно Belgica / Фото

20:20 21.10.2021

Сьогодні, 21 жовтня, в Одеський порт прибуло науково-дослідне судно Belgica. Теплохід пришвартувався у 18-го причалу морського вокзалу об 11:10 годині ранку.

В Одесу судно вийшло з порту Зеебрюгге 1 жовтня з українським екіпажем (15 осіб) та командою з 16 іноземних вчених на борту. Похід навколо європейського континенту був організований та профінансований міжнародним проєктом «Європейський Союз для вдосконалення екологічного моніторингу Чорного моря» (EU4EMBLAS), пише сайт Морські бізнес-новини України.

За повідомленням Українського наукового центру екології моря (УкрНЦЕМ), під час переходу з Північного до Середземного і далі до Чорного моря науковці на борту судна відбирали проби морської води і донних відкладень для скринінгу глибин на присутність забруднювачів і мікропластику, аналізу поширення і стану морських мікроорганізмів. Для цього на борту НДС Belgica обладнані 5 діючих лабораторій (рибальства, гідрологічна, хімічна, біохімічна та мікробіологічна).

Як свідчить інформація у ЗМІ, судно побудували у 1984 році та всі 37 років використовували для наукових і практичних досліджень з освоєння морського шельфу, зокрема, при підготовці до будівництва морських бурових платформ і вітроелектростанцій. Україна отримала НДС Belgica в дар від Королівства Бельгії. 13 вересня на військово-морській базі в м. Зєєбрюгге відбулася церемонія передачі судна представникам УкрНЦЕМ.

Найближчим часом НДС Belgica отримає нову назву і буде ходити під українським прапором з портом приписки – Одеса. У складі бази експедиційного флоту УкрНЦЕМ цей плавучий лабораторний комплекс планується використовувати для проведення наукових досліджень у Чорному й Азовському морях.

ТТХ НДС Belgica: Довжина – 51,12 м, ширина – 10 м, осадка – 4,6 м, водотоннажність – 1200 т. Дальність автономного плавання – 20 тис. морських миль (37 тис. км) при швидкості 12 вузлів (22 км/год). Максимальна швидкість – 13,5 вузлів (25 км/год).

Фото з сайту Морські бізнес-новини України
 

Ще на цю тему