Президентка Молдови підписала закон про ратифікацію Стамбульської конвенції

14:41 20.10.2021

Президентка Республіки Молдова Майя Санду підписала закон про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання та протидію насильству щодо жінок та домашньому насильству.

Про це передає «Главком» з посиланням на президентуру Республіки Молдова.

«Президентка Республіки Молдова Майя Санду сьогодні оприлюднила закон про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання та протидію насильству щодо жінок та домашньому насильству», – йдеться у повідомленні президентської адміністрації.

Як відомо, парламент Молдови підтримав ратифікацію Конвенції у другому читанні ще 14 жовтня. Рішення було прийнято 54-ма голосами депутатів правлячої партії «Дія та солідарність». Водночас проросійська Партія соціалістів намагалася блокувати розгляд питання.

«Під час мого перебування на посаді президента країни я блокував ратифікацію Стамбульської конвенції, бо твердо переконаний, що цей документ є загрозою для багатовікових духовних традицій нашого народу, заснованих на православ'ї, суспільній моралі та сімейних цінностях, виховання молодого покоління в дусі моралі та поваги до батьків», – цитує видання Unimedia експрезидента Молдови й лідера соціалістів Ігоря Додона.

Отже, Республіка Молдова стала 35-ю державою-членом Ради Європи із 47, яка ратифікувала Стамбульську конвенцію. Загалом, Конвенцію Ради Європи підписали 46 країн і Євросоюз. Однак ще 11 з них не ратифікували цю угоду, серед яких і Україна.

Документ передбачає забезпечення заходів запобігання та протидії насильства над жінками та домашнього насильства, з захисту жертв, переслідування злочинців та прийняття інтегрованої політики у цій галузі.

Як відомо, Туреччина вийшла з конвенції Ради Європи про запобігання та протидію насильству проти жінок та домашньому насильству. При цьому, Туреччина – перша країна, яка ратифікувала конвенцію Ради Європи, прийняту в Стамбулі. Рада Європи розкритикувала вихід Туреччини зі Стамбульської конвенції.

Раніше Всесвітня організація охорони здоров’я провела новий аналіз, згідно з яким кожна третя жінка у світі, а це 736 млн осіб, зазнала фізичного чи сексуального насильства. Сьогодні жертвами домашнього насильства стають жінки у молодшому віці, хоча загальна кількість постраждалих залишається незмінною.

Ще на цю тему