Україна повинна мати напрацьований військовий сценарій для деокупації Криму і Донбасу – Аваков

13:00 15.10.2021

Українська армія повинна мати «напрацьований» сценарій деокупації Криму і Донбасу з використанням «сучасних форм озброєння і стратегій».

Про це написав ексміністр МВС України Арсен Аваков на своїй сторінці в фейсбуці, пише Крим.Реалії.

«Дивно чути від деяких армійських генералів, що Генштаб не розглядає військовий сценарій повернення окупованих територій Криму і Донбасу. Тезу про «повернення виключно дипломатичним шляхом», панове генерали, слід залишити дипломатам. Армія повинна робити свою роботу. Зокрема, мати напрацьований сценарій звільнення захоплених агресором територій із використанням усіх сучасних форм озброєння і стратегій», – написав Аваков.

На думку колишнього міністра МВС, необхідно «закріпити на державному рівні Стратегію деокупації та реінтеграції не лише Криму, але і Донецької та Луганської областей, законодавчо визначити роль і місце кожного державного інституту, кожного українця в цьому процесі».

Раніше спікер української делегації в Тристоронньої контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович виступив із твердженням, що Крим може бути «деокупований за п'ять хвилин», а конфлікт на Донбасі можна «зупинити одним телефонним дзвінком».

Президент Росії Володимир Путін на початку липня підписав закон, який дозволяє військовослужбовцям і співробітникам Росгвардії «блокувати території та акваторії охоронюваних об'єктів для припинення спроб незаконного проникнення». Під охороною Росгвардії перебувають зокрема акваторії Керченської протоки та зведеного Росією мосту через нього, а також акваторії російського енергомосту з Кримом.

Пізніше українська делегація на засіданні Ради безпеки ООН з підтримання міжнародного миру та безпеки заявила про тривале нарощування з боку Росії військового потенціалу в Азово-Чорноморському регіоні та закликала припинити обмежувати там вільне судноплавство. На цьому ж засіданні Сполучені Штати Америки також нагадали про продовження агресивних дій проти України в Чорному та Азовському морях.
 

Ще на цю тему