У Кремлі прокоментували заяву саміту Україна-ЄС щодо Криму і Донбасу

19:00 13.10.2021

У Кремлі відреагували на підсумкову заяву саміту Україна-ЄС щодо вимог до Росії вивести свої війська з Криму і Донбасу.

Зокрема, як сказав журналістам прессекретар російського президента Дмитро Пєсков, Крим не може бути темою для обговорення між Брюсселем і Києвом, пише Крим.Реалії.

«Крим не повинен бути темою для обговорення між Європейським союзом і Україною. Ця наша позиція добре відома. Ніяких наших військових підрозділів на території південного сходу України немає, не було і немає. І, зрозуміло, Україна, в першу чергу, повинна сама розібратися зі станом справ на південному сході», – прокоментував Пєсков для ЗМІ.

У Києві 12 жовтня відбувся 23-й саміт Україна – ЄС. Від Євросоюзу на ньому були присутні президент Європейської Ради Шарль Мішель і президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Україну представляв президент Володимир Зеленський, який на пресконференції за підсумками саміту вказав на необхідність посилення європейських санкцій проти Росії через Крим.

Також за підсумками саміту ухвалено спільну заяву, в якій міститься заклик до Росії звільнити політв'язнів, припинити переслідування кримських татар, а також забезпечити вільне і безпечне судноплавство в Азовському і Чорному морях.

У Кремлі неодноразово заявляли, що питання територіальної приналежності Криму, який Росія анексувала в 2014 році, закрите для обговорень. У 2014 році ЄС і США запровадили проти Росії санкції за анексію Криму.

У липні прессекретар російського президента Дмитро Пєсков сказав, що Крим ніколи «не буде темою для угод».

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявляв, що «Україна виведе Росію з Криму», а допоможе в цьому міжнародний майданчик з деокупації півострова – «Кримська платформа».
 

Ще на цю тему