В Україні створять Єдину систему висвітлення морської обстановки в Азово-Чорноморському регіоні

10:00 11.10.2021

В Україні створять Єдину систему висвітлення морської обстановки в Азово-Чорноморському регіоні.

Про це під час брифінгу керівництва оборонного відомства щодо перспектив та можливостей цифрової трансформації, впровадження інноваційних технологій у сфері оборони розповіли заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України полковник Володимир Коваль та заступник генерального директора — керівник експертної групи супроводження проєктів Директорату політики цифрової трансформації та інформаційної безпеки у сфері оборони МОУ полковник Роман Грицький, пише АрміяInform.

Вкрай складна безпекова ситуація в Азово-Чорноморському регіоні, пов’язана з тимчасовою окупацією РФ українського Криму та подальші провокативні агресивні дії країни-окупанта, спонукають вище керівництво нашої держави та оборонного відомства посилити бойові спроможності національних Військово-Морських Сил.

Одним із дуже важливих у цьому контексті питань є створення єдиної системи висвітлення морської обстановки в Азовському та Чорноморському регіоні шляхом формування системи берегового спостереження за надводною обстановкою, висвітлення підводної обстановки та забезпечення технічної можливості доведення інформації до всіх користувачів сектору безпеки та оборони в реальному часі, інтеграція їх до Єдиної автоматизованої системи управління Збройних Сил України.

«На сьогодні вже сформовані чіткі заходи щодо включення окремої програми розвитку Військово-Морських Сил до державної цільової оборонної програми розвитку Збройних Сил та озброєння і військової техніки. Також у Збройних Силах відпрацьовуються загальні вимоги до даної системи, уже проведені відповідні комплекси наукових досліджень, визначений склад такої системи, а також визначені шляхи розгортання систем, які ми можемо отримати в рамках матеріально-технічної допомоги», — зазначив полковник Володимир Коваль.

Також слід додати, що в рамках створення Єдиної системи висвітлення морської обстановки в Азово-Чорноморському регіоні в системі Міністерства оборони і Збройних Сил вже є програмний продукт, що забезпечує ситуаційну обізнаність, який повноцінно запрацює наступного року.

«Ми плануємо провести державну експертизу у сфері технічного захисту інформації і підтвердити рівень гарантій програмного забезпечення. Тому стосовно цієї складової програми, яка б відповідала за висвітлення бойової обстановки в Азовському та Чорноморському регіоні, у нас є чіткий шлях — покроково, як зробити так, щоб система ситуаційної обізнаності в наступному році запрацювала, зокрема і відповідно до чинного законодавства», — повідомив полковник Роман Грицький.

Офіцери також додали, що питання безпеки в Азово-Чорноморському регіоні цікавить не лише українців, а й наших іноземних партнерів.

«Наразі тривають обговорення на рівні керівництв держав. Зокрема, Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Сполучених Штатів мав спілкування, в тому числі і з Президентом Сполучених Штатів Америки. З огляду на це, рішення про те, чи будемо ми створювати щось своє у цьому контексті, чи нам буде надана підтримка в рамках партнерської допомоги, буде озвучено на вищому рівні», — зазначив полковник Роман Грицький.

Учасники брифінгу також подякували громадськості, яка з ними співпрацює, за волонтерську допомогу, зокрема фахівцям цифрового напрямку, які надають допомогу оборонному відомству своїми знаннями та рекомендаціями.
 

Ще на цю тему