В Криму продовжують фіксувати катування: доповідь Управління ООН з прав людини

13:01 24.09.2021

В Криму продовжують фіксувати випадки катувань і жорстокого поводження з громадянами України.

Про це йдеться у доповіді Управління ООН з прав людини, яка була презентована у Києві.

Доповідь про ситуацію з правами людини в Україні була підготовлена Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ). Вона охоплює шість місяців моніторингу в період з 1 лютого до 31 липня 2021 р. Доповідь ґрунтується на спостереженнях, зроблених під час 92 виїздів на місця, 12 відвідувань місць тримання під вартою, 82 судових засідань та 75 зібрань, а також на 1156 поглиблених інтерв’ю з жертвами та свідками порушень прав людини та іншими зацікавленими особами.

Зокрема, голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер нагадала про затримання фрілансера Владислава Єсипенка та кримськотатарського активіста Нарімана Джеляла.

Крім того, упродовж звітного періоду УВКПЛ зафіксувало три випадки катування і жорстокого поводження з громадянами України в Криму (двоє чоловіків і одна жінка).

У доповіді також йдеться про порушення в окупованому Криму права на свободу мирних зібрань, на свободу та особисту недоторканність, відправлення правосуддя і права на справедливий судовий розгляд.

«У Криму триваючі порушення міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини, які вчиняє окупаційна держава, повинні бути визнані й усунені, а також потрібно вжити конкретних кроків для захисту права на свободу мирних зібрань, права не бути підданим катуванню чи жорстокому поводженню, права на справедливий судовий розгляд», – йдеться у доповіді.

Ще на цю тему