Доповідь ООН з прав людини: глава місії розповіла про тортури Єсипенка в окупованому Криму

20:00 23.09.2021

Російська Федерація як окупаційна держава повинна припинити порушення міжнародного гуманітарного права, міжнародного права та прав людини у Криму.

Як передає Укрінформ, про це під час презентації 32-ї доповіді про права людини заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) Матільда Богнер. 

«В АРК Крим та місті Севастополі, окупованих Російською Федерацією, ми продовжували фіксувати порушення міжнародного права, прав людини і міжнародного гуманітарного права. Ми давали рекомендації щодо усунення цих порушень Російською Федерацією як окупаційною державою», - сказала вона.

Зокрема, в ММПЛУ вказали на обмеження свободи мирних зібрань на території півострова, переслідування кримських татар, катування та жорстоке поводження з жителями Криму, а також порушення права на справедливий судовий розгляд.

«Тотальна вимога РФ про отримання попереднього дозволу на проведення будь-яких публічних зібрань обмежує свободу мирних зібрань на півострові», - зазначила Богнер.

Зокрема, вона нагадала про затримання прихильників опозиційного політика Олексія Навального, які влаштували мирні протести в Криму, а також про затримання та накладання адміністративних санкцій на 58 людей, які мирно зібрались на підтримку затриманих на початку вересня кримськотатарських активістів Нарімана Джелялова, Ельдара Одаманова, Азіза і Асана Ахтемових та Шевкета Усеінова.

У ММПЛУ нагадали про катування та жорстоке поводження з кримським журналістом Владиславом Єсипенком за нібито незаконне виготовлення ним вибухового пристрою.

«Репресії проти тих, хто висловлює критичні чи незалежні погляди мають припинитися, а основні свободи мають поважатися», - резюмувала Богнер.

Нова 32-а доповідь про права людини в Україні охоплює шість місяців моніторингу в період з 1 лютого до 31 липня 2021 року.

Оновлену інформацію про ситуацію з правами людини в Україні місія планує опублікувати на початку листопада, а наступну повну доповідь - вже у березні 2022 року.
 

Ще на цю тему