Перші ракетні катери для ВМС України побудують у Шотландії / Відео

15:00 23.09.2021

Ракетні катери Fast Inshore Attack Craft (FIAC) для України почнуть будувати на суднобудівному заводі Babcock Rosyth у Шотландії.

Про це повідомило британське видання Navy Lookout з посиланням на власні джерела, пише Мілітарний.

За даними видання, шотландські кораблебудівники побудують головний катер і, можливо, другу одиницю. Виробництво інших шести буде розгорнуто в Україні.

Спочатку планувалося, що проєкт катерів розроблять на базі кораблів класу Barzan, спроєктованих Vosper Thornycroft, проте згодом від цієї ідеї відмовилися, зупинившись на іншому проєкті – Protector.

Для України в рамках угоди з Великою Британією побудують вісім FIAC на основі модифікованої та оновленої 50-метрової конструкції Protector (P50-U).

Верфі Babcock Rosyth у Шотландії. Фото з сайту Мілітарний

Кораблі оснастять обладнанням британського й українського виробництва, а також виробництва інших країн.

Швидше за все, їх озброять артилерійськими установками малого і середнього калібру, вісьмома протикорабельними ракетами з контейнерним пуском і легким зенітно-ракетним комплексом.

Водотоннажність катерів складе 500-600 тонн.

Крім проєкту FIAC, у Babcock є контракт на модернізацію берегових споруд ВМС України та ремонт двох мінних тральщиків RN (колишні HMS Ramsey і Blyth) перед їх передачею українському флоту.

HMS Ramsey прослужив Королівському флоту 21 рік, проходивши морями 175 тисяч миль, а HMS Blyth за 20 років служби пройшов 185 тисяч миль.

Роботи будуть вестися відповідно до Меморандуму про реалізацію проєктів морського партнерства, який був підписаний 21 серпня року в Одесі.

Ще на цю тему