В окупованому РФ Севастополі почали утилізувати допоміжні судна «Сирійського експреса»

16:21 20.09.2021

Почалася утилізація допоміжних «військово-транспортних» суден, котрі брали участь у так званому «Сирійському експресі».

Як повідомляють неофіційні російські джерела, перші з цих суден почали «розпилювати» на металолом у Паливній (Графській) бухті окупованого у 2014 році Росією міста Севастополь.

Наразі, мова йде про колишні вживані цивільні суховантажні судна, які терміново були придбані владою РФ у 2015 році для перевезення військових вантажів з РФ до Сирії, оскільки наявних можливостей у ВМФ РФ для подібних операцій було вкрай недостатньо.

Зокрема, утилізують суховантажні «Вологда-50» і «Казань-60», що були придбані у комерційних операторів Туреччини й раніше мали назву Dadali (належав компанії Bulkhan Shipping & Trading) та «Георгий Агафонов» (списане українське судно, яке було продане, як непридатне до експлуатації, турецькій компанії Denizcilik у 2014 році).

Російські оглядачі припускають, що незабаром утилізують й ще два подібних судна, закуплених у 2015 році у турецьких компаній – «Кизил-60» (колишня назва - Smyrna) та «Двініца-50» (Alican Deval).

Нагадаємо, загалом через критичну нестачу власних можливостей з забезпечення вантажних перевезень військовими судами у Сирію ВМФ РФ закупили у 2015 році близько десятка вживаних суховантажних суден.

Під «роздачу» за компанію «попав» й старий військовий транспорт ракетного озброєння «Генерал Рябіков» проекту 323В

Однак через поганий технічний стан майже всі ці судна за умовні п’ять років експлуатації здійснили лише кілька рейсів. При цьому, наявні можливості ВМФ РФ після утилізації суден допоміжного флоту з перевезення військового вантажу, скоріш за все, суттєво зменшаться.

"Двініца-50", "Кизил-60", "Вологда-50" та "Казань-60" у Севастополі