На безпеку і оборону з державного бюджету України буде спрямовано рекордну суму 

15:40 17.09.2021

Вперше в історії країни у проєкті бюджету на 2022 рік передбачено рекордну суму на фінансування сектору безпеки і оборони України — 5,95% від ВВП. 

Як пише група Інформаційний спротив, відповідний показник у 2021 році становив 5,92%, а у 2020 році 5,45% від ВВП, йдеться у повідомленні на сайті Міністерства оборони України.

Враховуючи реальні виклики та загрози національній безпеці, на потреби оборонного відомства у 2022 році передбачені видатки на 13,3 млрд грн більше, ніж у 2021 році, що складає 131 млрд грн, повідомив міністр оборони України Андрій Таран.

За його словами, підвищення обороноздатності України передбачає нарощення бойового потенціалу військ, для чого необхідне новітнє озброєння і боєприпаси, справна бойова техніка, високий рівень соціального захисту військовослужбовців.

«Президент України обіцяв, що Збройні Сили отримають новітню та модернізовану зброю й техніку, — ми виконуємо це завдання: 32,9 млрд грн передбачені на програму розвитку озброєння та військової техніки, що відповідає принципам держав-членів НАТО, які спрямовують на даний напрямок не менше 20%», — заявив Андрій Таран.

Передбачено, що 71,2 млрд грн підуть на грошове забезпечення та заробітну плату військовослужбовців та працівників, це на 10,9 млрд грн більше, ніж у 2021 році, буде збільшено асигнування на фонд оплати праці військовослужбовців, що дозволить здійснювати всі обов’язкові виплати своєчасно та у повному обсязі.

5,5 млрд грн виділено для забезпечення житлом учасників АТО/ООС зі статусом внутрішньо переміщених осіб.

Крім бюджетних видатків на оборону, Україна отримає міжнародну допомогу від урядів Франції (12,6 млрд грн), Великої Британії (6,7 млрд грн) та США (1,7 млрд грн).

Проєкт державного бюджету в частині фінансування безпеки та оборони розглядатиметься на черговому засіданні Ради національної безпеки і оборони України.
 

Ще на цю тему