Чорне море продовжуватиме посідати провідне місце в нашому порядку денному - заступник генсека НАТО

20:20 26.08.2021

Безпека в Чорноморському регіоні займатиме провідне місце в порядку денному НАТО.

Про це заявив заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане, пише Інтерфакс-Україна.

«Це велика діяльність, яку ми робимо в Чорному морі. Якщо говорити про навчання, то в першій частині року ми провели масштабні навчання Steadfast Defender 2021. Це, мабуть, одне з найважливіших навчань за останні 20 років, які ми виконували. Те, що ми робимо для субрегіону Чорного моря і всього євроатлантичного простору, показує, що ми органічно дивимося на 360 градусів на безпеку Альянсу. і Чорне море продовжуватиме займати провідне місце в нашому порядку денному», - сказав Джоане в ексклюзивному інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Він зазначив, що Чорноморський регіон має видатне значення для НАТО.

«Чорне море має видатне значення. Чому? Оскільки Росія використовувала незаконну окупацію Криму переважно не лише для поширення сили, а й для незаконного контролю не лише суші, а й деяких частин моря. Але це також розподіл сили на Близький Схід, до Леванту, до Середземномор'я. Ось чому поєднання чинників робить Чорне море дуже важливим для НАТО. Ми багато робимо», - додав Джоане.

Заступник генсека НАТО зазначив, що в Чорному морі багато морської присутності НАТО та союзників.

«Я гадаю, що понад шість місяців у році ми постійно присутні. Також недавно була місія Великої Британії, Нідерландів. Патрулювання повітряного простору дуже активне. Доки ми говоримо, патрулювання повітряного простору виконується нашими британськими друзями, а раніше - нашими німецькими друзями. Раніше це були Іспанія та канадці, італійці», - пояснив він.
 

Ще на цю тему