Парламентська асамблея НАТО вітає створення Кримської платформи

17:40 26.08.2021

Парламентська асамблея НАТО вітає створення «Кримської платформи» та готова розбудовувати її парламентський вимір.

Як передає Укрінформ з посиланням на Інформаційне управління Апарату Верховної Ради, про це заявив співголова Міжпарламентської ради Україна-НАТО (ЮНІК) Оярс Калніньш на зустрічі з першим заступником Голови Верховної Ради Русланом Стефанчуком та головою Постійної делегації ВР у ПА НАТО Єгором Чернєвим.

«Під час зустрічі Калніньш заначив, що ПА НАТО першою створила неформальну групу підтримки Кримської платформи, яка стане важливим внеском у консолідацію зусиль міжнародної спільноти з метою протистояння агресивній політиці Росії та мілітаризації українського півострова», - йдеться у повідомленні.

У свою чергу, Стефанчук поінформував учасників зустрічі про суттєве просування за різними напрямами євроатлантичних реформ, зокрема ухвалення важливих законодавчих актів та керівних документів у сфері безпеки і оборони, серед яких закони України «Про оборонні закупівлі» та «Про розвідку», а також Стратегія національної безпеки України та Стратегія воєнної безпеки України.

Чернєв запропонував визначити безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні та протидію мілітаризації Криму однією з пріоритетних тем для обговорення в рамках запланованого засідання ЮНІКу в Одесі 26-27 жовтня 2021 року. Він також зазначив про важливість залучення грузинських колег та представників інших делегацій до розробки та реалізації ефективної стратегії стримування Російської Федерації.

На завершення зустрічі Калніньш поділився позитивним досвідом проведення сесії ПА НАТО у Ризі, який може бути корисним Україні в контексті проведення запланованого на 2022 рік засідання Асамблеї в Києві.

22 – 25 серпня делегація ПА НАТО перебувала з робочим візитом у Києві, в рамках якого взяла участь у інавгураційному Саміті Кримської платформи та святкуванні 30-ї річниці Незалежності України.

Як повідомлялося, 23 серпня в Києві відбувся установчий саміт Кримської платформи - нового консультативного та координаційного формату, ініційованого Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на тимчасову окупацію Криму, посилення міжнародного тиску на Росію та досягнення головної мети – деокупації Криму й повернення його Україні.

Учасники Міжнародної Кримської платформи у спільній декларації за результатами саміту підтвердили підтримку територіальної цілісності України, засудили тимчасову окупацію Криму, мілітаризацію півострова, порушення прав людини та свободи судноплавства в регіоні й закликали Російську Федерацію до конструктивної участі в діяльності платформи.
 

Ще на цю тему