Ситуація в Чорному морі потребує нової стратегії країн НАТО разом з Україною, Грузією і Молдовою - Кулеба

15:20 20.08.2021

Демілітаризація окупованого Криму наразі неможлива, оскільки Росія свідомо перетворила його на військову базу, від якої намагається всіх відлякати.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю НВ, передає Укрінформ.

«Демілітаризувати Крим наразі та, боюся, до кінця окупації, буде неможливо, тому що Росія свідомо перетворила Крим на військову базу, від якої намагається всіх відлякати. У Чорному морі нам потрібні нові спільні зусилля. Інакше Чорне море буде так само втрачене, як і Азовское», - зазначив Кулеба.

Кулеба наголосив, що ситуація в Чорному морі потребує нової стратегії країн НАТО разом з Україною, Грузією і Молдовою.

«Азовське море і проблема Керченського мосту є однією з найскладніших і практично наразі невирішуваних, з огляду на банальну географію. Тому що географія повністю контролюється Російською Федерацією — і з боку Таманського півострова, і з боку Кримського півострова», - зауважив міністр.

Глава української дипломатії додав, що тема Чорного моря зараз є однією з ключових у зовнішній політиці України, а також у відносинах з НАТО, США і причорноморськими державами.

Кулеба поінформував, що у Президента Володимира Зеленського є конкретна ініціатива щодо цього і її філософія полягає у спільних діях для створення балансу безпеки в Чорному морі, спільних діях країн НАТО плюс Україна, Грузія, Молдова.

«Не навчання — пройшли й забули, а спільні постійні механізми та дії», - підкреслив глава МЗС.

Відкриття саміту Кримської платформи відбудеться в Києві 23 серпня.

Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.
 

Ще на цю тему